Vestile proaste se acumuleaza pentru Barack Obama, victima unei crize de incredere dupa inceputurile haotice ale reformei sale de sanatate si scandalul de spionaj,

"Anul care s-a scurs a fost dificil", a comentat sobru, miercuri, seara, presedintele in apropiere de Boston (Massachusetts, nord-est), vorbind in fata donatorilor democrati despre "enorma sa frustrare" in fata "obstructiei" adversarilor sai republicani, aflati in pozitie de forta in Congres. Confruntarea lor a culminat la inceputul lui octombrie cu o paralizie a statului federal timp de doua saptamani.

Cu cateva zile inainte de aniversarea realegerii sale la presedintia Statelor Unite in fata republicanului Mitt Romney, liderul democrat inca nu a inregistrat niciun succes legislativ, pe tema imigratiei, reglementarii armelor, prioritatii bugetare sau a luptei impotriva schimbarilor climatice.

Iar principalul succes al primului sau mandat, reforma asigurarilor de sanatate, a suferit o lovitura dura odata cu lansarea dezastruoasa a principalei sale etape la inceputul lui octombrie, din cauza problemelor de functionare a site-ului de Internet.

Presedintele a afirmat, miercuri, ca "nu este multumit" de aceste rateuri si a promis sa faca totul pentru ca acestea sa devina in curand doar o amintire. El a luat ca exemplu reforma asigurarilor de sanatate promulgata in 2006 in Massachusetts de catre guvernatorul de atunci, Mitt Romney, scrie MEIDAFAX.

Dar dupa ce a afirmat de patru ani ca americanii care vor sa isi pastreze asigurarea de sanatate o pot face, el a recunoscut pentru prima data ca unii ar putea plati mai mult decat in prezent, o critica persistenta a republicanilor.

Luna octombrie a fost, de asemenea, foarte dificila pentru Obama pe scena internationala, din cauza scandalului interceptarilor de date de catre Agentia de Securitate Nationala (NSA) in strainatate, care a luat o amploare fara precedent dupa dezvaluirile privind supravegherea comunicatiilor cancelarului german Angela Merkel.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

In fata nemultumirilor aliatilor europeni ai Statelor Unite si in timp ce scurgerile de informatii din presa afirma ca Obama nu stia ca au avut loc astfel de interceptari, presedintele a refuzat sa se exprime pe acest subiect, invocand securitatea nationala.

"Exista doua pericole principale: ideea ca presedintele pare sa nu spuna tot adevarul sau ca nu este la curent", remarca William Galston, fost consilier al lui Obama, in prezent la institutul Brookings.

"Exista deja ideea ca presedintele este izolat de angrenajul propriei sale administratii", adauga el, in timp ce marti, New York Times titra despre un Barack Obama "spectator" la scandalurile in desfasurare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.