Grecia si Malta si-au exprimat, luni, dorinta de a ajunge la o pozitie comuna cu Spania, Italia si Franta pe tema imigrantilor, pentru ca Europa sa "imparta povara" cu ele.

"Imigrantii care ajung in Grecia sunt la fel de numerosi ca grecii care sunt in somaj, reprezentand o povara grea pentru tara mea", a afirmat in fata presei din La Valletta premierul grec Antonis Samaras, la incheierea unei intalniri cu omologul sau maltez, Joseph Muscat.

Cei doi sefi de guvern au convenit asupra faptului ca imigratia clandestina "este o problema umanitara care necesita o solutie europeana".

"Frontierele noastre sunt si cele ale Europei si traficul de fiinte umane nu inceteaza sa bata la usile noastre", a adaugat Samarsa, care s-a intalnit in cursul dupa-amiezii la Roma cu omologul spu italian Enrico Letta, pentru a discuta pe acelasi subiect, scrie MEDIAFAX.

Aceste intalniri sunt destinate pregatirii summitului european de joi si vineri de la Bruxelles, la care subiectul imigrantilor care ajung cu vaporul va fi pe ordinea de zi, dupa doua naufragii soldate cu peste 400 de morti intr-o saptamana, la inceputul lui octombrie, in largul insulei Lampedusa si in Malta.

"Este prevazut dialogul si sa ajungem la concluzii. Nu voi fi multumit daca ne vom limita la cuvinte frumoase", a subliniat Muscat. "Speram sa valorificam toate bunele intentii pentru a modifica statu quo-ul" privind lupta impotriva imigratiei clandestine.

La Roma, Samaras a reiterat ca imigratia clandestina constituie "o amenintare" deoarece ea submineaza stabilitatea in Europa dar a pledat si pentru tratarea acestui subiect cu "umanitate".

Letta a asigurat, la randul sau, ca Italia va fi "clara si ferma" la viitorul consiliu european care va discuta despre imigratie si ca va refuza o reuniune "superficiala" pe aceasta tema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.