Cotidianul The Guardian analizeaza un fenomen social ciudat aflat in desfasurare intr-unul dintre cele mai puternice state asiatice.

"Populatia cu varsta sub 40 de ani din Japonia isi pierde interesul in relatiile conventionale. Milioane de tineri nu au nicio relatie si din ce in cei mai multi nici macar nu mai au relatii intime. Pentru guvernul japonez, "sindromul celibatului" este o catastrofa nationala in devenire. Japonia are o rata minuscula de nasteri. Populatia de 126 de milioane de locuitori, care se afla in continua descrestere, se va micsora cu o treime pana in 2060", explica The Guardian.

Conform statisticilor, 61% din barbati si 49% din femei (segmentul de varsta 18-34 de ani) nu au nicio relatie romantica. Un alt studiu a demonstrat ca o treime din oamenii sub 30 de ani nu au avut niciodata vreo relatie.

Un sondaj realizat de Asociatia Japoneza pentru Planning Familial ne mai dezvaluie ca 45% din femeile cu varste intre 16 si 24 de ani "urasc orice forma de contact sexual". Un sfert din barbatii din acelasi segment de varsta aveau aceeasi parere.

In 2012 s-au nascut mai putin bebelusi decat in oricare alt an pentru care exista documentatie.

The Guardian explica faptul ca generatiile tinere ale Japoniei nu mai simt obligatia de a-si intemeia familii precum parintii lor. Casatoria nu mai prezinta atractie pentru femei, din moment ce maritisul este considerat "sinucidere profesionala". 70% din femeile japoneze isi abandoneaza cariera dupa primul copil, iar Japonia sta foarte prost la capitolul "egalitate intre sexe la locul de munca", potrivit rapoartelor World Economic Forum.

"Mendokusai" este cuvantul folosit pentru a descrie atitudinea tinerilor japonezi fata de dragoste: "prea mare bataie de cap". Relatiile romantice sunt vazute ca o povara, atat din cauza costurilor inalte asociate lor cat si datorita asteptarilor societatii pentru a produce copii in cele din urma. Institutul pentru Siguranta Sociala si Populatie din Japonia raporteaza ca 90% din tinerele femei considera ca este mai bine sa ramana singure decat sa se casatoreasca.

Citeste si:
Nosfe ar fi împlinit astăzi 38 de ani. Soția lui, gest suprem de...
Nosfe ar fi împlinit astăzi...

Singuratatea a devenit preferabila unei relatii pe termen lung, atat pentru barbatii cat si pentru femeile japoneze.

"Barbatii si femeile imi spun ca nu vad rostul iubirii. Nu cred ca duce undeva si relatiile au devenit prea dificile",
a declarat Aoyama Oi, consilier de relatii in Tokio.

Autorul analizei din The Guardian se intreaba daca nu este posibil ca Japonia sa reprezinte viitorul omenirii, avand in vedere ca in majoritatea natiunilor dezvoltate oamenii se casatoresc mai tarziu si au copii mai tarziu in cursul vietii. Demograful Nicolas Eberstadt considera ca exista o serie de factori atenuanti care accelereaza aceste trenduri in Japonia: lipsa unei autoritati religioase, atitudinea fatalista a tarii fata de ecologie si costurile inalte ale cresterii copiilor.

"Treptat dar sigur, Japonia se transforma intr-o societate pe care inainte ne-o puteam imagina doar in romane science-fiction", a declarat Eberstadt.

Citeste si:
Jador, declarație de dragoste pentru Alexandra Dobbia. Ce mesaj i-a...
Jador, declarație de dragoste...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.