Statele Unite au solicitat din nou, joi, Guvernului civil egiptean instaurat de armata sa anuleze starea de urgenta decretata in august si pe care Cairo, aliatul Washingtonului, a prelungit-o cu doua luni.

"Ne opunem in continuare starii de urgenta, asa cum am facut-o de la inceput. Cerem Guvernului interimar sa o anuleze imediat", a declarat Marie Harf, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat. Ea a pledat pentru crearea "unui climat (de catre Cairo) in care egiptenii de diverse convingeri sa-si poata exercita in mod pasnic drepturile la libertatea de reuniune si de exprimare".

Oficialul american a solicitat "Guvernului interimar si armatei sa ofere asigurari ca cetatenii retinuti de politie sau de militari vor fi adusi doar in fata instantelor civile".

Autoritatile egiptene au prelungit joi cu doua luni starea de urgenta in Egipt, teatrul unor atentate de cand armata l-a demis la 3 iulie pe presedintele islamist Mohamed Morsi si a reprimat in sange manifestatiile sustinatorilor sai.

Starea de urgenta a fost instituita la 14 august, ziua in care armata, care a instaurat Guvernul interimar dupa o actiune in forta, a intervenit, impreuna cu politia, pentru reprimarea a doua reuniuni pro-Morsi organizate la Cairo, ucigand sute de manifestanti. In zilele urmatoare, cel putin o mie de persoane au fost ucise, sustinatori ai lui Morsi in marea majoritate, scrie MEDIAFAX.

Un val de arestari a slabit confreria islamista a Fratilor Musulmani, de care apartine Morsi, primul presedinte egiptean democratic ales in primavara anului 2012 si detinut in secret incepand din iulie.

Statele Unite nu a considerat vreodata drept "lovitura de stat" demiterea lui Morsi, dar au condamnat reprimarea, calificand-o ca fiind "lamentabila", si au reclamat revenirea la democratie. De asemenea, Washingtonul a anulat exercitiile militare comune cu Cairo si a amanat livrarea unor avioane de lupta.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

In schimb, americanii nu iau in calcul sa suspende ajutorul militar si economic in valoare de 1,55 de miliarde de dolari americani pe an, chiar daca aceasta problema face obiectul unei reexaminari complete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.