Eurodeputati unguri si romani de etnie maghiara au indemnat Comisia Europeana sa "intervina ferm" impotriva tehnologiilor pe baza de cianuri in legatura cu planurile de reactivare a unei mine de aur la Rosia Montana, relateaza MTI.

Ungurul Erik Banki si europarlamentarii romani de etnie maghiara Laszlo Tokes si Csaba Sogor i-au trimis miercuri o scrisoare in acest sens comisarului european insarcinat cu Mediul Janez Potocnik.

Potrivit MEDIAFAX, ei citeaza un text initiat de parlamentari unguri, adoptat cu o majoritate zdrobitoare in mai 2010, vizand o interzicere totala a unor asemenea tehnologii pe teritoriul Uniunii Europene.

Semnatarii scrisorii isi exprima "dezamagirea profunda" fata de esecul CE de a actiona pe baza acestui text si ii cer comisarului european explicatii in acest sens.

Invocand proiectul Guvernului roman, trimis spre aprobare in Parlament, de aprobare a proiectului de la Rosia Montana, ei adauga in scrisoare ca textul din 2010 a sugerat, totodata, ca statele UE sa nu sustina proiecte implicand riscuri de scurgeri de cianuri, in perspectiva interzicerii acestora.

De asemenea, eurodeputatii exprima ingrijorari "grave", in aceasta scrisoare, cu privire la riscurile pentru mediu pe care le implica proiectul de la Rosia Montana, argumentand ca redeschiderea minei de aur poate ameninta cu un "dezastru ecologic si mai mare" decat scurgerea de cianuri la alta mina romaneasca de aur, in 2000, in care 250 de milioane de tone de reziduuri toxice s-au deversat in cursuri din Ungaria si tari vecine, potrivit MTI.

Semnatarii scrisorii il indemana totodata pe Potocnik sa isi foloseasca toata influenta pentru a exercita presiuni asupra Romaniei, cu scopul de a descuraja aceasta tara sa aprobe proiectul contestat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.