O interventie militara americana in Siria nu ar fi favorabila Statelor Unite, fiindca rebelii sirieni nu sustin interesele Washingtonului, apreciaza cel militarul american cu cel mai inalt grad, Martin Dempsey.

Intr-o scrisoare adresata luni democratului Eliot Engel, ales in Camera Reprezentantilor, generalul Dempsey, seful Statului Major Interarme, evidentiaza divizarea opozitiei siriene si influenta puternica a unor grupari extremiste in cadrul rebeliunii pentru a-si justifica opozitia in legatura cu o interventie, chiar si limitata.

"Consider ca tabara pe care vom alege (sa o sustinem) trebuie sa fie pregatita sa promoveze atat interesele sale, cat si ale noastre, atunci cand balanta va inclina in favoarea sa. Astazi, nu este cazul", subliniaza generalul american, potrivit MEDIAFAX.

"Noi putem distruge aviatia siriana", responsabila de numeroase bombardamente civile, ceea ce "nu ar fi decisiv pe plan militar, dar ne-ar angaja definitiv in conflict", explica el, adaugand ca, desi puterea americana "poate schimba echilibrul militar" in Siria, "ea nu poate rezolva problemele istorice etnice, religioase si tribale care stau la baza conflictului".

Tulburarile din Siria au "radacini profunde", adauga Dempsey. Este un "conflict de termen lung intre factiuni multiple si lupta violenta pentru putere va continua dupa incheierea dominatiei lui (Bashar al)-Assad", anticipeaza principalul consilier militar al presedintelui american, care indeamna la evaluarea interesului unui angajament militar limitat "in acest context".

In opinia generalului Dempsey, care s-a aflat saptamana trecuta in vizita in Israel si in Iordania, tari care se invecineaza cu Siria, o interventie militara americana ar avea, de asemenea, impact asupra securitatii aliatilor si partenerilor Statelor Unite.

De la inceputul conflictului, in martie 2011, Washingtonul se limiteaza sa ofere sprijin neletal rebelilor sirieni si sa furnizeze ajutor umanitar. In scrisoarea sa, generalul Dempsey s-a exprimat in favoarea unui ajutor umanitar "mai important" decat in prezent.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.