Perspectiva unei reduceri a arsenalului nuclear american este afectata de racirea relatiilor cu Rusia, chiar daca Washingtonul dispune si de optiunea unei dezarmari unilaterale.

De la apelul pe care l-a lansat la Praga in 2009, Barack Obama incearca sa transforme dezarmarea nucleara intr-un dintre "axele" puternice ale presedintiei sale. La Berlin, in iunie, el a propus reducerea numarului de arme strategice "cu pana la o treime", adica un obiectiv de aproximativ 1.000 de focoase nucleare, prin intermediul unor "reduceri negociate cu Rusia".

Fara sa se opuna in mod categoric, rusii au lasat sa de intrevada negocieri lungi si dificile in vederea atingerii acestui obiectiv propus.

Anularea summitului Obama-Putin prevazut la Moscova la inceputul lui septembrie, din cauza "lipsei de progrese recente" in relatiile bilaterale in opinia presedintelui american, arata ca negocieri de pregatire vizand o dezarmare nucleara dincolo de limitele prevazute de catre Tratatul START se afla intr-un punct mort, au declarat experti pentru AFP.

START prevede ca fiecare tara sa reduca, pana in 2018, la 1.550 numarul focoaselor mobilizate, adica imediat utilizabile. Subiectul unor noi reduceri de arsenal nuclear nu apare in raportul Pentagonului asupra reuniunii ministrilor Apararii american Chuck Hagel si rus Serghei Soigu, vineri, in cadrul reuniunii "2+2", la Washington.

Dincolo de opozitia exprimata de Moscova fata de programul apararii americane antiracheta, "avand in vedere doctrina militara rusa, care contine prevederi privind modernizarea militara, este foarte improbabil ca Guvernul rus sa vrea sa coboare substantial sub nivelurile prevazute in Tratatul START", a declarat pentru AFP Celeste Wallander, incarcinata cu dosarul Rusia in cadrul Pentagonului pana anul trecut, potrivit MEDIAFAX.

Moscova se bazeaza mai mult pe arma nucleara, tocmai din cauza "incertitudinii ruse fata de China si slabiciunii relative a fortelor sale conventionale", apreciaza Wallander, in prezent profesoara la American University.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Perspectivele unei dezarmari negociate sunt cu atat mai slabe, cu cat Moscova "nu crede pur si simplu in intentiile afisate de catre Statele Unite", "o problema mai veche", apreciaza Robert Norris, din cadrul Federatiei Oamenilor de Stiinta Americani (FAS).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.