Atentatul cu bomba artizanala comis sambata pe un aeroport din Beijing de un barbat care s-a plans ca a fost supus unor brutalitati din partea politiei, ilustreaza, potrivit unor experti, o crestere a nivelului frustrarilor, in China, fata de abuzuri de putere comise de autoritati locale, scrie AFP.

Autorul atacului, Ji Zhongxing, in varsta de 34 de ani, a fost sofer de moto-taxi in orasul Dongguan, unde a fost batut dur de politisti locali in 2005, potrivit presei chineze.

Potrivit MEDIAFAX, loviturile i-au produs o paralizie, fiind nevoit sa de deplaseze intr-un scaun cu rotile. Pierzandu-si orice speranta sa i se faca dreptate, el a detonat o bomba artizanala intr-un terminal, la sosire, pe aeroport, cu scopul de a atrage atentia asupra cazului sau.

Explozia, care l-a ranit pe Ji Zhongxing si pe un politist care a venit la el, a suscitat reactii de simpatie pe retele de socializare, un navigator pe Internet apreciind ca "nu este la fel de periculos ca politistii care l-au batut".

Cazul sau reprezinta un ecou a numeroase cazuri similare de brutalitate comise de angajati ai administratiilor locale. Saptamana trecuta, moartea unui vanzator de pepeni batut de membri ai unor brigazi de ordine municipale, la Hunan (centru), a provocat un val de indignare.

"Evident, explozia (de pe aeroportul din Beijing) a fost foarte vizibila, din cauza locului", dar, in general, "nemultumirea fata de autoritatile locale este foarte puternica", a declarat Kerry Brown, un expert in politici chineze la Universitatea din Sydney.

"Daca te gandesti cat de furioase sunt asemenea persoane, probabil ca este suprinzator ca nu apar mai frecvent" acte disperate de acest tip, a adaugat el.

Peste 180.000 de manifestatii - cu subiecte ce merg de la o opozitie fata de proiecte industriale si pana la coruptie - au loc anual in China, potrivit unor estimari ale unor universitari, in contextul in care Guvernul cheltuie sume uriase pentru "mentinerea stabilitatii".

Problema cetatenilor nemultumiti este ca posibilitatile lor de a recurge la justitie sunt limitate, in contextul in care tribunalele sunt supuse unor influente politice si afectate de coruptie.

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Un sistem menit sa permita depunerea, la Beijing, a unor plangeri imporiva autoritatilor locale, este criticat in mod frecvent pentru lipsa sa de eficienta, petitionarii fiind deseori incarcerati.

Executivul orasului Dongguan a respins, in acest weekend, acuzatiile lui Ji Zhongxing, afirmand ca soferul a fost ranit intr-un accident rutier. El a adaugat ca solicitarile acestuia privind acordarea unor compensatii au fost respinse de catre justitie, dar ca autoritatile au fost de acord, pana la urma, sa ii ofere "un ajutor" in valoare de 100.000 de yuani (12.890 de euro).

Acest lucru este privit cu scepticism de navigatori pe Internet. "Daca Guvernul local nu avea vreo responsabilitate, de ce sa-i dea 100.000 de yuani? Daca a fost angajata raspunderea sa, de nu s-a tratat cazul conform legii?", se intreaba avocatul Li Weimin pe un microblog.

Citeste si:
De ce a vrut Romică Țociu să plece din America Express. Cât de greu...
De ce a vrut Romică Țociu să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.