Sondajul, sau Barometrul Global al Coruptiei din 2013, pentru care au fost chestionati 114.000 de oameni din 107 tari, a evidentiat cateva aspecte principale privind coruptia la nivel mondial.

Posibilitatea de a da mita este de doua ori mai ridicata in cazul locuitorilor unei tari sarace decat in cazul celor din statele mai dezvoltate. In una din trei tari, cea mai multa mita ii revine politiei, iar in aproape una din cinci tari, topul coruptiei este condus de institutiile de justitie. In 51 de tari din toata lumea partidele politice sunt vazute ca cele mai corupte institutii, scrie rtv.net.

Din harta interactiva realizata de Transparency International, se observa ca Sierra Leone are cel mai mare numar de respondenti care au recunoscut ca au platit mita - 84%. La polul opus, tarile cu cea mai joasa rata de acordare a mitei - 1% - sunt Danemarca, Finlanda, Japonia si Australia.

In Europa, tara cu cea mai mare rata de acordare a mitei (dintre cele participante la sondaj) este Ucraina (37%), urmata de Republica Moldova (29%) si Bosnia si Hertegovina (28%).

In Romania, rata de acordare a mitei apare ca fiind de 17%, pe a opta pozitie dintre tarile europene participante. La nivel mondial, tara noastra este situata la acelasi nivel cu Macedonia si Sudan.

Persoanele care au participat la studiu nu sunt foarte optimsite cu privire la evolutia acestui fenomen. Mai mult de o persoana din doua (53%) din lume considera ca in doi ani coruptia s-a agravat. In ultimele 12 luni, 27% dintre persoanele intervievate pentru acest barometru mondial al coruptiei afirma ca au fost nevoite sa plateasca mita pentru a avea acces la unele servicii publice sau unele institutii, scrie dailybusiness.ro.

In 2012,
Romania ocupa locul 66 in clasamentul Transparency International pe anul 2012 privind perceptia coruptiei, obtinand un scor de 44, fiind la egalitate cu Arabia Saudita si Kuwaitul si in urcare cu noua pozitii fata de anul precedent.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.