Ambasadorii Germaniei si Frantei la Sofia i-au indemnat luni pe oficialii bulgari sa rupa legaturile cu oligarhia, pe fondul unor manifestatii zilnice impotriva coruptiei elitelor politice.

Intr-o rara declaratie comuna a unor diplomati straini cu privire la situatia interna a Bulgariei, ambasadorii francez Philippe Autier si german Matthias Hoepfner si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cea mai saraca tara din Uniunea Europeana (UE).

"Apartenenta la Uniunea Europeana inseamna alegerea civilizatiei. Modelul oligarhic nu isi are locul in aceasta (UE), in Bulgaria mai putin decat oriunde altundeva", scriu ei in acest material.

O Bulgarie bine guvernata este nu doar in interesul bulgarilor, ci si al intregii UE, in special al Frantei si Germaniei in calitate de mari contributori la fondurile de dezvoltare europene, adauga ei, potrivit MEDIAFAX.

Declaratia lor intervine in contextul in care, zilnic, incepand de la 14 iunie, mii de persoane manifesteaza pe strazile din Sofia si din alte orase importante din tara, reclamand demisia Guvernului sustinut de socialisti (fosti comunisti). Intre 8.000 si 10.000 de persoane au iesit din nou in strada, in Sofia, duminica, strigand "Mafia!" si "Demisia!", a constatat un fotograf AFP. O noua reuniune era prevazuta luni.

Premierul neafiliat Plamen Oresarski si-a pierdut singur credibilitatea dupa ce a preluat functia, la sfarsitul lui mai, nominalizandu-l la conducerea Agentiei pentru securitate nationala (DANS) pe un magnat de presa cu o reputatie indoielnica, totodata deputat in cadrul partidului minoritatii musulmane (MDL), care ii sustine alaturi de socialisti Guvernul.

Aceasta decizie a provocat un nou val de proteste fata de coruptia elitelor, in urma unor manifestatii uneori violente, in iarna, impotriva saraciei, care au antrenat prabusirea Guvernului conservator condus de Boiko Borisov si organizarea de alegeri legislative anticipate pe 12 mai.

Societatea bulgara "este ingrijorata de penetrarea intereselor private in sfera publica", subliniaza cei doi ambasadori.

"Necesitatea numirii in functii oficiale a unor personalitati necontestate - competente, care pun binele public deasupra intereselor particulare, in masura sa reziste presiunilor - este o evidenta in toate democratiile", insista Autier si Hoepfner.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.