Presedintia Egiptului a respins marti dimineata ultimatumul de 48 de ore dat de armata pentru ca Mohamed Morsi sa raspunda "cerintelor poporului", altfel va impune o foaie de parcurs, marcand o escaladare in criza politica in care a plonjat tara.

Ultimatumul a fost lansat, dupa manifestatiile contra presedintelui islamist, de catre militarii care au preluat conducerea Guvernului in perioada dintre inlaturarea fostului sef de stat Hosni Mubarak, in februarie 2011, si alegerea lui Morsi, in iunie 2012.

Morsi a declarat ca "Egiptul nu va permite nici un fel de intoarcere in trecut" si a promis o "reconciliere nationala" si o "pace sociala". Totodata, armata a declarat in decursul ultimei saptamani ca ea nu va lasa tara "sa alunece intr-un tunel sumbru al conflictelor si tulburarilor".

Comandantul armatei a declarat intr-un mesaj televizat ca "daca revendicarile poporului nu vor fi satisfacute in decursul acestei perioade, (fortele armate) vor anunta o foaie de parcurs si masuri pentru a superviza punerea sa in aplicare". Opozantii mobilizati in Piata Tahrir din Cairo au fost entuziasmati de aceasta declaratie care, dupa parerea lor, il pune pe presedinte in fata demisiei.

"Morsi nu mai este presedintele nostru, Sissi este cu noi", au scandat manifestantii, cu referire la Abdel Fattah al-Sissi, seful armatei si ministru al Apararii, scrie MEDIAFAX.

Dupa anuntul armatei, zeci de mii de manifestanti au defilat pe strazile din Cairo, Alexandria si alte mari orase ale tarii.

"Armata este alaturi de popor", considera miscarea Tamarrod (rebeliune, in limba araba), care a organizat manifestatiile de duminica. Patru membri ai Guvernului au demisionat, ceea ce a dus la izolarea politica a lui Morsi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.