Operatorul centralei nucleare Fukushina a anuntat sambata ca a descoperit un nivel ridicat de elemente radioactive in apa subterana din apropierea reactoarelor, intr-un nou put forat mai aproape de ocean.

Exploatantul, Tokyo Electric Power (TEPCO), a detectat un nivel de 3.000 de becquereli pe litru de apa al unor substante radioactive, producatoare de raze beta, precum strontiu 90, in lichidul extras vineri dintr-un un nou punct de prelevare situat intre reactoare și mare.

Acest nivel de radioactivitate depaseste de zeci de ori doza maxima admisa pentru apa de mare.

Initial, TEPCO a afirmat ca apa s-a acumulat acolo unde a fost prelevata prima data, adica intr-un punct mai indepartat de ocean, si nu s-a raspandit.

Controale mai riguroase arata ca informatia oferita de TEPCO nu s-a confirmat, deoarece nivelul de radioactivitate observat in putul nou forat este aproximativ de doua ori mai mare decat in cazul prelevarii anterioare.

Referitor la radioactivitatea mai ridicata din apa subterana din apropierea Oceanului Pacific, TEPCO afirma: "noi nu cunoastem motivul, insa in apa de mare analizata nu am depistat vreo crestere a nivelului de radioactivitate".

Totusi, compania este mai prudenta in a da informatii categorice "in prezent nu se poate stabili daca apa radioactiva se scurge sau nu in oceanul din apropiere". TEPCO promite sa multiplice controalele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.