Ecuadorul i-a furnizat un "permis de trecere" fostului agent CIA Edward Snowden, cautat de Washington si blocat in zona de trafic a unui aeroport din Moscova, a anuntat joi postul hispanic de televiziune Univision, cu sediul in Statele Unite.

Edward Snowden petrece joi a cincea zi pe Aeroportul Seremetievo din Moscova, dupa ce a parasit Hong Kong-ul duminica. Washingtonul i-a anulat pasaportul si reclama extradarea fostului consultant in domeniul informatic catre Statele Unite, acuzandu-l de spionaj, dupa ce a fost sursa unor dezvaluiri suparatoare despre programe americane de supraveghere a comunicatiilor.

Univision a publicat pe site copia unui document datat la 22 iunie, emis de Consulatul General al Ecuadorului la Londra. Textul este redactat in doua limbi, in engleza si spaniola.

"Consulul general al Ecuadorului la Londra acorda acest «Safepass» cetateanului mai jos mentionat. Acest document este acordat cu scopul de a-i permite detinatorului sau sa calatoreasca spre teritoriul Ecuadorului, in vederea (obtinerii) azilului politic", se arata in document.

"Li se cere autoritatilor ad hoc ale tarilor de tranzit sa ii ofere ajutorul adecvat, pentru ca detinatorul acestui document sa isi poata continua calatoria spre Ecuador", se arata in continuare in text, potrivit MEDIAFAX.

Acest document de o pagina, cu emblemele Ecuadorului, precizeaza ulterior numele lui Snowden, data si locul de nastere, culoarea parului si ochilor, inaltimea si statutul civil. Documentul este semnat cu numele Fidel Narvaez Narvaez, identificat drept "consul general al Ecuadorului la Londra".

Ecuadorul a dezmintit miercuri ca a furnizat un document care sa ii permita sa calatoreasca lui Edward Snowden, care a lucrat pentru o firma subcontractoare a serviciilor americane de informatii, mentinand suspansul cu privire la cererea sa de azil, subliniind ca examinarea acesteia ar putea sa dureze o zi sau luni de zile.

Citeste si:
Edward Snowden, videoconferinta din Rusia: Nu traiesc intr-o cutie....
Edward Snowden,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.