Muzeul Anne Frank trebuie sa predea arhivele familiei acestei adolescente evreice, devenita celebra pentru jurnalul ei, care au fost imprumutate, unei fundatii elvetiene infiintate de tatal tinerei, a decis, Tribunalul din Amsterdam.

"Tribunalul ordona Muzeului Anne Frank (din Amsterdam, n.r.) sa predea obiectele fundatiei inainte de 1 ianuarie 2014", a decis judecatorii olandezi in hotararea lor, publicata pe internet, informeaza AFP.

Arhivele, compuse in principal din scrisori si fotografii, au fost imprumutate muzeului olandez de Anne Frank Fonds, fundatia cu sediul la Basel infiintata in 1963 de tatal ei, Otto.

Tribunalul a dispus, totodata, ca Muzeul Anne Frank sa plateasca cheltuielile de judecata ale fundatiei, care a deschis acest proces in 2011. Intr-un comunicat, reprezentantii Muzeului Anne Frank au spus ca este "regretabil" faptul ca arhivele nu vor putea sa ramana la Amsterdam.

Amenajat in casa din Amsterdam in care s-au ascuns Anne Frank si familia sa, muzeul nu contesta proprietatea documentelor, spunand ca acestea au fost imprumutate pe termen lung. Jurnalul Annei Frank, care apartine statului olandez si a fost imprumutat de maniera permanenta muzeului, nu facea parte din aceste arhive, scrie MEDIAFAX.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Anne Frank, familia ei, impreuna cu alti evrei s-au ascuns de nazisti, timp de doi ani, intr-o anexa secreta a unei case devenita in zilele noastre cel mai popular muzeu din Amsterdam.

Bolnava de tifos, Anne Frank a murit in 1945, la varsta de 15 ani, in lagarul de concentrare de la Bergen-Belsen, in nordul Germaniei. Sora ei Margot a murit in acelasi lagar in martie 1945, cu doar cateva saptamani inainte de eliberarea lagarului de armata britanica, iar mama lor, Edith, a murit in lagarul de la Auschwitz. A supravietuit doar Otto Frank, tatal Annei. Un an mai tarziu, Otto s-a intors in podul casei din Amsterdam, unde a gasit, aruncat pe jos, un jurnal scris de Anne. Din 1947, cand s-a publicat pentru prima oara in Tarile de Jos, "Jurnalul Annei Frank" a fost tradus in peste 65 de limbi si vandut in intreaga lume in peste 30 de milioane de exemplare. La celebritatea "Jurnalului" au contribuit si adaptarile sale teatrale si cinematografice, faptul ca a devenit materie de studiu in multe scoli din lume, ca a fost obiectul unor analize subtile, dar si tinta unor vehemente atacuri.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.