Sase organizatii turce ale medicilor au deplans, joi, folosirea masiva de catre politie a gazelor lacrimogene in timpul reprimarii manifestatiilor antiguvernamentale ce au afectat Turcia de la sfarsitul lui mai.

"Avem ingrijorari serioase cu privire la moartea a doi cetateni in urma expunerii lor la gaze lacrimogene si al caror deces nu a fost luat in considerare de statisticile" privind victimele ciocnirilor, a declarat Ümit Biçer, in numele Asociatiei specialistilor in medicina legala.

Autoritatile si Uniunea Medicilor din Turcia (TTB) au mentionat pana in prezent patru morti in incidente: doi civili loviti de proiectile la Hatay (sud) si Ankara - primul probabil de o grenada lacrimogena, al doilea de un glont de pistol - un altul lovit de o masina la Istanbul si un politist cazut de pe un pod la Adana (sud).

La acest bilant ar trebui probabil sa se adauge moartea unui barbat in varsta de 47 de ani, angajat al unei scoli private din Ankara, care a avut probleme respiratorii dupa o expunerea puternica la gaze lacrimogene si o femeie in varsta de 50 de ani, decedata din cauza unei crize cardiace la Istanbul, in circumstante similare a declarat Biçer.

Politia a folosit gaze lacrimogene "nu ca un mijloc de a controla multimea, ci ca o arma chimica", lansand grenade in imediata apropiere a persoanelor sau in locuri inchise, doua acte interzise de conventiile internationale, a acuzat medicul, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ 41 la suta dintre persoanele afectate de gaze se aflau in imediata apropiere (la mai putin de cinci metri) de o grenada lacrimogena, iar 21 la suta se aflau intr-un loc inchis, a declarat Elif Dagli, de la Societatea turca de medicina toracica, dezvaluind rezultatele unei anchete efectuate pe un numar de 356 de persoane expuse la gaze.

Simptomele constatate la aceste persoane merg de la tuse (78 la suta) si dureri toracice (74 la suta) la tuse cu sange (3 la suta), a afirmat Dagli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.