Detroit, cel mai mare oras din statul american Michigan, analizeaza posibilitatea de a evita falimentul, incercand sa isi plateasca datoriile acumulate prin scoaterea la vanzare a operelor de arta expuse la Detroit Institute of Arts (DIA).

Ruinat, lipsit de resurse si depopulat, Detroit-ul seamana in anumite zone ale sale cu acele orase abandonate dintr-un viitor postapocaliptic prezentate in filmele SF.

Cartiere rezidentiale abandonate, vile somptuoase construite la inceputul secolului al XX-lea aflate intr-o stare avansata de paragina, centrul orasului complet pustiu dupa caderea noptii, sistem de iluminat public capricios si o rata a criminalitatii record definesc realitatea de zi cu zi a acestui mare oras american. In mijlocul acestui dezastru postindustrial troneaza, ca o cruda ironie, unul dintre cele mai mari si mai frumoase muzee de pe continentul nord-american, Detroit Institute of Arts (DIA). Infiintat in 1885 si devenit institutie publica in 1919, DIA adaposteste 66.000 de opere de arta si obiecte de mare valoare, incepand cu colectia sa de tablouri de Munch, Dürer, Bruegel, Rembrandt, Van Eyck, Matisse, Delacroix, Van Gogh, Picasso, Tintoret, Diego Rivera si Andy Warhol.

Toate aceste capodopere sunt de acum amenintate, susceptibile de a fi vandute la licitatie pentru a aduce bani la vistieria orasului. Strivit de o datorie publica estimata intre 15 miliarde de dolari si 17 miliarde de dolari, rezultat al multor decenii de management public defectuos, Detroit nu mai are de ales, scrie MEDIAFAX.

Un "coordonator de urgenta", Kevyn Orr, numit in martie de guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, inzestrat cu puteri depline pentru asanarea bugetului municipal, a redactat forma finala a unui raport care prezinta reducerile bugetare inevitabile pentru un oras a carui populatie a scazut de la 1.8 milioane de locuitori la 701.000 de locuitori in ultimii 40 de ani si care si-a vazut incasarile fiscale scazand dramatic in ultimii ani. Unele dintre aceste masuri erau asteptate: reduceri de personal in randul functionarilor, scaderi ale salariilor, ale pensiilor si ale primelor de pensionare. Altele, precum scoaterea la vanzare a "comorilor" expuse la DIA, i-au surprins chiar si pe cei mai pesimisti. Potrivit expertilor, vanzarea a 38 de tablouri celebre ar putea aduce municipalitatii suma de 2.38 miliarde de dolari.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

Doar "La Fenêtre", de Matisse, si un "Autoportret", de Van Gogh, sunt estimate intre 100 milioane de dolari si 150 milioane de dolari. Lichidarea integrala a colectiilor muzeului ar genera o suma care ar trece de 15 miliarde de dolari. Aceasta suma ar putea stinge datoria publica a orasului, privandu-l insa de mostenirea sa culturala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.