Alegerile prezidentiale de vineri le ofera femeilor iraniene ocazia sa revendice mai multe drepturi, neglijate timp de opt ani de guvernarea lui Ahmadinejad, desi le-au fost facute putine promisiuni in timpul campaniei, apreciaza militantele.

Discursul candidatilor a fost dominat de criza economica ce a afectat tara, aflata sub sanctiunile internationale dictate pentru a o constrange sa isi inceteze activitatile nucleare sensibile.

Putini dintre ei au promis ameliorarea conditiilor femeilor iraniene, care reprezinta peste jumatate din populatie si care sunt supuse unui cod islamic sever, oficial pentru a le proteja. Dar aceasta nu descurajeaza unele alegatoare sa mearga la urne, in pofida sperantelor temperate de realegerea contestata a lui Mahmoud Ahmadinejad in 2009. Reprimarea miscarii de contestare care a urmat a vizat in special aparatorii drepturilor femeilor, scrie MEDIAFAX.

"Alegerile sunt o ocazie" de a promova statutul femeilor, afirma Minu Mortazi, o militanta care le cere iranienelor sa voteze, chiar fara convingere.

"Chiar un candidat care promite ameliorarea situatiei femeilor in propriul camin, prin garantarea unei sigurante financiare, merita un vot", afirma ea. "Este o platforma care se construieste si care le permite femeilor sa acceada la mai multe drepturi".

Fereshteh Rouhafza, membra a campaniei candidatului conservator Said Jalili, a preconizat recunoasterea ca loc de munca oficial a statutului de "femeie casnica" si de a promova femeile ca "mame si sotii".

Pentru candidatul reformatorilor Hassan Rohani, "discriminarile fata de femei nu sunt tolerabile". "In prezent, avem nevoie de progrese in societate si de aceea trebuie sa le acordam atentie femeilor". Mohammad Reza Aref, care s-a retras din cursa in favoarea lui Rohani, a promis sa "revizuiasca legile discriminatorii fata de femei", potrivit lui Zohreh Alipor, consiliera sa.

In pofida unui statut de invidiat fata de alte tari cu aceeasi religie, femeile se confrunta in Iran cu legi ce dateaza de la Revolutia Islamica din 1979 care le dezavantajeaza in ceea ce priveste casatoria, divortul sau mostenirea.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Ele nu au acces la functiile de judecator si varsta de responsabilitate a scazut la noua ani fata de 15 pentru baieti. Ele nu pot lucra sau obtine un pasaport fara consimtamantul sotului. Femeile pot ocupa functii de deputat sau ministru dar nici una nu a primit permisiunea de a participa la alegerile prezidentiale incepand din 1979.

In opinia clericilor, legile acestea protejeaza femeile de un stil de viata occidental care, sustine Constitutia, fac din ea "un lucru" sau un "simplu instrument". In Republica Islamica, "misiunea pretioasa si serioasa" a mamelor este "sa creasca barbati si femei in spiritul religiei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.