Mii de manifestanti au ocupat din nou, luni dupa-amiaza, Piata Taksim din Istanbul, fortele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Piata Taksim, situata in centrul metropolei turce, fusese abandonata sambata seara, dupa incidentele violente. Insa mii de manifestanti au reocupat acest loc luni dupa-amiaza. Incidente violente au avut loc si in cartierul Besiktas, in apropierea Biroului premierului Recep Tayyip Erdogan, relateaza MEDIAFAX.

Manifestatiile continua in Turcia de sapte zile, soldandu-se cu cel putin 1.000 de raniti la Istanbul si cel putin 700 la Ankara. Tot luni a avut loc si prima pierdere de o viata omeneasca. Un protestar si-a pierdut viata dupa ce o masina a intrat intr-un grup de manifestanti.

Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi - unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall - au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste.

In ciuda raspandirii si intensitatii protestelor, Premierul Recep Tayyip Erdogan insista ca nu este vorba de o "primavara turceasca" ci de o mana de extremisti.

"Aceste proteste sunt organizate de extremisti. Nu este vorba despre parul Gezi. Este vorba despre evenimente organizate in interesul unor parti din Turcia si din afara. Partidul de opozitie a provocat cetatenii mei inocenti. Aceste evenimente nu constituie o primavara turceasca si cei care spun asa ceva nu cunosc Turcia", a declarat premierul, citat de BBC.

Erdogan este de parere ca Twitter si retelele de social media sunt o alta unealta a extremistilor, folosite pentru a agita spiritele. Mai mult, premierul considera ca Twitter este o "problema a societatii". Presa este o alta tinta a furiei premierului turc. Acesta l-a acuzat pe corespondentul Reuters ca transmite informatii eronate despre protestele care afecteaza Turcia de sapte zile, relateaza site-ul ziarului Hurriyet.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

"Nu-mi spuneti ca intreaga societate turca sustine protestele, nu cred asa ceva. In spatele protestelor se afla probabil structuri ideologice. Trebuie sa intelegeti acest lucru. Care este motivul pentru care lumea s-a revoltat?", i-a spus Erdogan corespondentului Reuters, Birsen Altayli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.