Statele Unite urmeaza sa se confrunte in 2013 cu un sezon deosebit de activ al furtunilor si uraganelor in Atlantic, potrivit unor proiectii ale Agentiei Nationale americane Oceanografice si Atmosferice (NOAA).

In cazul sezonului, care dureaza zece luni si incepe la 1 iunie, NOAA apreciaza la un nivel de 70% probabilitatea formarii a 13 pana la 20 de furtuni cu rafale de vant de cel putin 62 de kilometri pe ora, dintre care sapte pana la 11 ar putea sa atinga cel putin 119 kilometri pe ora, inclusiv trei pana la sase uragane cu o putere de categoriile 3, 4 sau 5, cu rafale de vant de minimum 178 de kilometri pe ora.

Aceste date se situeaza cu mult peste media sezoniera de 12 furtuni tropicale, sase uragane si trei uragane de mare putere, precizeaza NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

"In acest an, conditiile oceanice si atmosferice in bazinul atlantic ar urma sa produca un numar mai mare de uragane, care vor fi, de asemenea, mai puternice", a declarat Gerry Bell, de la Centrul pentru previziuni climatice NOAA.

El a citat trei factori, intre care persistenta unor curenti puternici de aer dinspre Africa de Vest, raspunzatori de intensitatea sezonului uraganelor in Atlantic incepand din 1995, scrie MEDIAFAX.

Temperatura mai ridicata decat media temperaturii apei in regiunea tropicala a Atlanticului si in Marea Caraibi alimenteaza, de asemenea, formarea unor furtuni tropicale si uragane.

Al treilea factor citat, curentul marin El Nino ar urma sa nu se manifeste anul acesta si sa impiedice formarea de uragane.

"Cu devastarile produse de Sandy la sfarsitul lui 2012 inca prezente in minte si alt sezon al uraganelor care se anunta activ, NOAA se angajeaza sa produca previziuni care sa permita salvarea de vieti in cazul acestor fenomene devastatoare", a dat asigurari Kathryn Sullivan, directoarea interimara a NOAA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.