Conform raportului intocmit de Ernst&Young, Croatia si Slovenia au probleme mult mai grave decat Romania in ceea ce priveste raspandirea coruptiei.

Documentul anual alcatuit de firma de servicii financiare din SUA Ernst&Young se bazeaza pe intervievarea a 3.459 membri ai consiliilor de administratie de intreprinderi din 36 de tari din lume, dintre care 20 de state membre ale UE.

Intrebate daca intreprinderile ofera mita pentru a castiga sau pastra contracte sau daca deformeaza deliberat performantele lor financiare, 90% din persoanele chestionate in Croatia, care va adera la UE la 1 iulie, au declarat – coruptia face parte din afacerile din aceasta tara. Cifra este de 96% in Slovenia, care a aderat la UE in 2004 si care a adoptat euro in 2007, depasind Kenya, unde procentul coruptiei intreprinderilor este de 94%.

Grecia si Slovacia se afla pe locurile urmatoare cu 84%, urmate de Republica Ceha (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), Romania (61%) si Italia (60%).

Cele mai mari trei economii ale UE au procente mult mai bune – Franta, 27%, Germania 30%, iar Marea Britanie 37%. Iar Finlanda si Suedia se dovedesc a fi cele mai putin corupte, cu 12% fiecare.

Raportul a fost alcatuit ca urmare a preocuparilor privind reforma in Croatia dupa aderarea ei la UE. Un document al Comisiei Europene din martie atragea atentia asupra acestei probleme si cerea Zagrebului sa actioneze contra crimei organizate si sa adopte noi masuri de protectie a pietelor publice pentru a pune capat abuzurilor in intreprinderile de stat si sa protejeze denuntatorii practicilor frauduloase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.