Cheltuielile militare din intreaga lume au scazut in 2012 in comparatie cu anul precedent, prima scadere inregistrata in acest domeniu din 1998, potrivit unui raport al Institutului International de Cercetare pentru Pace (SIPRI).

Fenomenul se explica indeosebi prin taierile bugetare din domeniul apararii din partea tarilor occidentale, in timp ce China si Rusia au alocat fonduri suplimentare, a subliniat SIPRI, organizatie cu sediul la Stockholm.

"Suntem martorii a ceea ce ar putea fi inceputul unei deplasari a cheltuielilor militare mondiale dinspre tarile bogate occidentale, inspre regiunile emergente", a explicat Sam Perlo-Freeman, director al programului SIPRI pentru cheltuieli militare si productie de armament.

"Politicile de austeritate si retragerea din Afganistan au dus la reducerea cheltuielilor primelor, in timp ce fondurile alocate din cresterea economice continua sa se mareasca in alte parti", a subliniat organizatia, scrie MEDIAFAX.

Excluzand inflatia, cheltuielile militare mondiale au scazut cu 0,5% in comparatie cu 2011, ajungand la 1.750 de miliarde de dolari (1.330 miliarde de euro) in 2012, potrivit SIPRI.

In acelasi timp, China si Rusia si-au crescut bugetele pentru aparare cu 7,8% si respectiv 16%.

In regiunile in care tensiunile sunt de mult timp puternice, cheltuielile militare sunt si ele in crestere, precum in Orientul Mijlociu (8,4%) si Asia (3,3%).

Pentru Statele Unite, care trec pentru prima data de la disparitia URSS la sfarsitul anului 1991, sub pragul de 40% din cheltuielile militare mondiale, din cauza diminuarii sumelor alocate operatiunilor de razboi, inregistrand o scadere de 6% in 2012, precizeaza SIPRI, potrivit careia aceasta tendinta ar trebui sa continue si in 2013.

"Totul arata ca in urmatorii doi sau trei ani cheltuielile militare pot continua sa scada, cel putin pana la retragerea NATO din Afganistan, de la sfarsitul lui 2014", a adaugat Perlo-Freeman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.