Executiile au inregistrat o crestere "alarmanta" in 2012 in Irak si in alte tari, mai ales din Asia, fara sa afecteze tendinta generala de abolire inregistrata la nivel mondial, anunta Amnesty International.

Cel putin 682 de executii au fost semnalate anul trecut in 21 de tari, adica dublu fata de 2011, conform raportului anual al acestei organizatii pentru drepturile omului publicat miercuri. In schimb, numarul condamnarilor la moarte pronuntate (1.722 confirmate in 58 de tari) a scazut in raport cu 2011 (1.923 in 63 de tari).

Cu toate acestea, cifrele mentionate nu includ "miile de executii" care ar fi avut loc in China, conform Amnesty International. Statisticile sunt secrete in aceasta tara "care executa mai multe persoane decat tot restul lumii".

ONG-ul nu include totodata executiile neconfirmate din Iran, care "ar creste cifrele oficiale (314) cu aproape trei sferturi".

Dupa China, Iranul se claseaza pe al doilea loc in randul celor cinci tari unde pedeapsa cu moartea este aplicata masiv, in fata Irakului, Arabiei Saudite si Statelor Unite. Pe de alta parte, lupta pentru abolirea sa a inregistrat un revers semnificativ, odata cu reluarea executiilor in India, Japonia, Pakistan si Gambia, scrie MEDIAFAX.

De exemplu, India, unde pedeapsa capitala nu a mai fost aplicata din 2004, l-a spanzurat, in noiembrie, pe supravietuitorul unui comando responsabil de atentatele islamiste de la Bombay, in 2008 (166 de morti, peste 300 de raniti).

Dupa 20 de luni de arest, Japonia a procedat, de asemenea, la sapte executii.

In plus, Amnesty International se alarmeaza de cresterea "extrem de preocupanta" a executiilor in Irak, unde 129 de persoane au fost condamnate la moarte anul trecut, adica aproape dublu fata de 2011 (68) si numarul cel mai mare din 2005.

Potrivit Amnesty International, aceste executii sunt adesea realizate in serie, pana la 34 intr-o singura zi. Se stie ca 81 de condamnari noi la pedeapsa capitala au fost pronuntate, dar "numarul lor real ajunge probabil la cateva sute".

Multi sunt acuzati de "activitati teroriste" in urma unor dezvaluiri "obtinute sub tortura" sau "rele tratatemente".

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Pana in 2013, Irakul a executat 29 de persoane, potrivit unui bilant facut de AFP. Ministrul irakian al Justitiei, Hassan Al-Chammari a afirmat in martie ca Bagdadul intentioneaza sa continue aplicarea pedepsei cu moartea, in pofida apelurilor internationale in favoarea unui moratoriu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.