Doua bombardiere americane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, cu capacitate nucleara, au efectuat o misiune de antrenament joi in spatiul aerian sud-coreean, in contextul unor tensiuni puternice cu regimul nord-coreean.

Cele doua bombardiere de tip B-2 Spirit, pornite de la baza US Air Force Whiteman, in Missouri (centru), au lansat munitie oarba asupra unei tinte de pe teritoriul sud-coreean, potrivit unui comunicat al fortelor americane stationate in Coreea de Sud.

Acest zbor, care se inscrie in cadrul unor vaste exercitii comune organizate anual de fortele armate americane si sud-coreene, "demonstreaza capacitatea Statelor Unite de a realiza fara intarziere si fara restrictii lovituri de precizie la distanta", se arata in comunicat.

Anuntul ar urma sa provoace o reactie puternica din partea Phenianului, care a amenintat deja Washingtonul cu lovituri pe teritoriul american, Insulele Guam sau Hawaii, ca riposta la zboruri de antrenament cu bombardiere de tip B-52 in spatiul aerian al Coreei de Sud, scrie MEDIAFAX.

Avionul de tip B-2, utilizat pentru prima data in Serbia, in 1999, iar ulterior in Afganistan si Libia, in 2011, "este un element important al capacitatii de disuasiune (...) a Statelor Unite in regiunea Asia-Pacific", se precizeaza in comunicatul armatei americane.

Beneficiind de o autonomie de 11.000 de kilometri, avionul de tip B-2 este conceput pentru misiuni speciale de bombardare strategica, de la mare altitudine (pana la 15.000 de metri), in spatele liniilor inamicului.

El poate transporta pana la 18 tone de armament conventional sau nuclear, ca de exemplu 16 bombe de 900 de kilograme ghidate prin satelit sau opt dintre teribilele bombe de tip GBU-37 "antibuncar".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.