Coreea de Nord si-a plasat marti armata in stare de lupta si a cerut unitatilor speciale "strategice" sa se pregateasca pentru eventuale lovituri impotriva Statelor Unite, Insulelor Guam si Hawaii, in Pacific, a anuntat agentia oficiala nord-coreeana.

"Comandamentul armatei poporului coreean declara ca toate trupele de artilerie, inclusiv unitatile strategice de rachete si unitatile de artilerie cu raza lunga de actiune trebuie sa fie plasate (la nivelul de) alerta «pregatit de lupta»", potrivit KCNA.

Aceste unitati urmeaza sa fie pregatite sa atace "toate bazele militare americane in regiunea Asia-Pacific, inclusiv pe continentul american, Hawaii si Guam", dar si in Coreea de Sud, a adaugat comandamentul intr-un comunicat transmis de KCNA.

In pofida lansarii cu succes, pe 12 decembrie, a unei rachete cu raza lunga de actiune - asimilata de Seul si aliati sai unui test balistic -, unii experti apreciaza ca Phenianul este departe de a stapani tehnica necesara lansarii unei rachete intercontinentale, capabile sa loveasca Statele Unite.

Hawaii si Guam sunt considerate, de asemenea, in afara razei de actiune a rachetelor cu raza medie de actiune dezvoltate de catre Coreea de Nord, care ar putea, in schimb, ca atinga baze din Japonia si Coreea de Sud. Seulul si Washingtonul au consolidat vineri conditiile unui pact de cooperare militara. Acesta prevede de-acum o sustinere sporita din partea Statelor Unite pentru Coreea de Sud, inclusiv in cazul unei provocari minore din partea Coreei de Nord.

"Nu exista o eroare mai mare decat ideea ca ei (Seulul si Washingtonul) vor avea ocazia sa riposteze", a adaugat comandamentul armatei marti.

Phenianul a amenintat deja, saptamana tercuta, ca va ataca baze militare americane din Japonia si Guam, ca riposta fata de survolarea cu bomardiere de tip B-52 a teritoriului sud-coreean. Tensiunile din Peninsula Coreeana se afla, in prezent, la cel mai ridicat nivel de dupa 2010. Un test nuclear, pe 12 februarie, al treilea efectuat de catre Coreea de Nord, a antrenat noi sanctiuni ONU si amenintari cu represalii din partea Phenianului.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Dimineata, noua presedinta a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a avertizat Phenianul ca "singurul drum catre supravietuire" va consta in abandonarea programelor sale nucleare si balistice, indemnand Coreea de Nord la "schimbare".

"Chiar si acum, Coreea de Nord ameninta securitatea noastra nationala", a adaugat sefa statului intr-un discurs pronuntat cu ocazia implinirii a trei ani de la naufragierea unei corvete sud-coreene, atacate cu torpila de Pheninan, potrivit Seulului. Atacul a cauzat moartea a 46 de marinari sud-coreeni. Coreea de Nord a negat orice responsabilitate, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.