Agentiile americane de informatii, inclusiv CIA, au neglijat China si Orientul Mijlociu, deoarece s-au concentrat prea mult asupra opratiunilor militarilor si loviturilor cu avioane fara pilot.

Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, activitatea CIA, a Agentiei Nationale americane de Securitate (NSA) si altor agentii de informatii a vizat mai mult lupta imporiva terorismului si zone de razboi, ca Irakul si Afganistanul, subliniaza acest raport pentru 2012 intocmit de AIB, care ofera consiliere Casei Albe in aceste probleme.

"Comunitatea de informatii a devenit, intr-o anumit masura, o operatiune de sustinere militara", apreciaza copresedintele AIB David L. Boren, citat de cotidianul american, scrie MEDIAFAX.

In opinia acestui fost senator, exista un dezechilibru intre "numarul de personal si experti stationati in locuri ca Irakul si Afganistanul, in comparatie cu alte tari de mare importanta".

"Pe termen lung, ce este mai important pentru America: Afganistanul sau China", a intrebat el.

Spionajul traditional "a avut de suferit de cand CIA a facut eforturi tot mai mari de partea oprationala", deplange alt membru IAB, Lee H. Hamilton, citat de Washington Post.

In opinia sa, a venit vremea unei "reconsiderari a logicii (americane) de razboi, concentrarii asupra luptei impotriva terorismului (...) si revenirii la misiuni traditionale de colectare si analiza" de informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.