Mari edificii ale planetei, precum Taj Mahal, Turnul Eiffel si Empire State Building, vor fi cufundate in intuneric, sambata seara, in cadrul operatiunii "Ora Pamantului", un eveniment anual care ii mobilizeaza pe oameni sa lupte impotriva incalzirii globale.

La ora locala 20.30, luminile din edificii si monumente din peste 150 de tari vor fi stinse timp de o ora, pentru a marca astfel cea mai mare manifestare ecologista din lume, informeaza AFP.

Vor fi cufundate in intuneric Portul din Sydney, Poarta Brandenburg, Cascada Niagara, Turnul Burj Khalifa, Cetatea Dubrovnik din Croatia, Stadionul Olimpic din Beijing, stravechea citadela Erbil din Kazahstan, dar si alte obiective turistice, precum pietele Al-Jundi si Palestina din Gaza, Mica Sirena din Copenhaga si replica din Florenta a celebrei statui David, realizata de Michelangelo.

Proiectul "Ora Pamantului" a fost lansat de World Wide Fund for Nature (WWF) in 2007, in Australia. In acel an, expresia la ordinea zilei a fost "stinge lumina pentru binele planetei", iar scopul actiunii a vizat conversia catre energiile regenerabile. Luminile din Opera din Sydney nu vor fi stinse in acest an, insa cladirea va fi inconjurata, sambata, de un halou verde, scrie MEDIAFAX.

De atunci, campania "Ora Pamantului" a capatat o dimensiune mondiala si a captat interesul a sute de milioane de persoane, afirma cofondatorul si directorul acestui program ecologist, Andy Ridley.

"Anul trecut, 7.000 de localitati din 152 de tari din lumea intreaga au participat, o cifra ce reprezinta o crestere de 30% fata de anul anterior", a precizat el.

"In Asia-Pacific, motorul economic al planetei, actiunea noastra are cea mai mare amploare, pentru ca, indiferent de unde mergi, oamenii se confrunta cu probleme de mediu", a explicat Andy Ridley.

In fiecare an, la "Ora Pamantului" se inregistreaza tot mai multi participanti, insa tot in fiecare se inregistreaza si un nou record de gaze de sera eliminate in atmosfera, ducand incalzirea globala spre o crestere a temperaturii globale cu 3-5 grade Celsius, in conditiile in care oamenii de stiinta afirma ca, dincolo de o crestere mai mare de + 2°C, o limita fixata de comunitatea internationala, sistemul climatic al Terrei risca sa fie destabilizat.

Citeste si:
Tariceanu: Am avut telefonul ascultat in 2012 si in 2014; au...
Tariceanu: Am avut telefonul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.