Parlamentul European are 754 de membri, iar cand Croatia va adera la UE acesta va creste la 766, intrucat aceasta are dreptul la 12 mandate de eurodeputati.

Pentru a respecta prevederile Tratatului de la Lisabona, care prevede un numar de maxim 751 de locuri pentru PE in viitoarea legislatura, trebuie sa renunte la un numar de 15 locuri.

12 state membre, respectiv Romania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania si Portugalia, vor pierde fiecare cate un loc la viitoarele alegeri. Restul de trei locuri vor fi pierdute de Germania, care trebuie sa-si reduca numarul de mandate de la 99, cate are in prezent, la 96, maximum permis pentru un stat membru, conform Tratatului de la Lisabona, scrie rtv.net.

"Daca voiam sa avem o progresie lina de la cele mai mici state la cele mai mari cand vine vorba de numarul cetatenilor reprezentati de un eurodeputat atunci ar fi trebuit sa avem o solutie mai radicala, in baza careia unele state ar castiga locuri, iar altele ar pierde mai mult decat unul. Dar putem cu adevarat sa vedem o solutie radicala acceptata de Parlament sau de Consiliu?", a intrebat coraportorul Rafal Trzaskowski, din grupul PPE.

PE va avansa o noua propunere pana la finalul lui 2015 pentru a stabili un sistem care sa permita, inainte de fiecare alegeri europene, sa se aloce locuri intre statele membre "intr-un mod obiectiv, corect, durabil si transparent".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.