Tinerii din Ungaria care studiaza pe locuri bugetate de stat trebuie sa semneze, dupa admitere, un contract prin care se obliga sa lucreze in tara un numar de ani dublu fata de cel al studiilor.

La inceputul saptamanii Parlamentul Ungariei a supus la vot al patrulea pachet de amendamente la noua Constitutie care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012.

Unul dintre amendamente introduce in Constitutie obligativitatea ca studentii de pe locurile bugetate sa lucreze in Ungaria pentru o perioada dubla fata de cea a studiilor.
Astfel, absolventii invatamantului superior de stat subventionat care decid sa lucreze in strainatate vor fi nevoiti sa restituie statului costul scolarizarii. Aceste articole sunt deja in vigoare, ca parte a Legii Educatiei in vigoare din 2011, insa acum guvernul vrea sa le introduca in Constitutie.

Ministrul de Externe de la Budapesta, Janos Martonyi, sustine ca majoritatea discutiilor referitoare la aceste amendamente sunt cauzate de neintelegeri sau pe o informare insuficienta. Ministrul ungar sustine ca introducerea in legea fundamentala a contractelor pe care studentii trebuie sa le respecte nu ar trebui interpretata ca o limitare a accesului la invatamantul superior, scrie BBC.

"Studentii raman liberi sa isi plateasca taxele de studiu. Sau studentii pot alege sa-si finanteze studiile printr-un imprumut preferential" garantat de stat, a sustinut ministrul maghiar.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca parintii nu au copii doar ca acestia sa le trimita carti postale din strainatate iar tinerii ar trebui sa stea acasa si sa-si sustina familiile.

Legea prevede ca studentii trebuie sa lucreze in Ungaria un numar de ani dublu fata de cel al studiilor universitare, iar daca incalca aceasta prevedere studentii trebuie sa plateasca cel putin 50% din costurile alocate de stat pentru sustinerea lor in facultate.

Asociatiile studentesti sustin ca in conditiile in care sistemul universitar din Ungaria este foarte selectiv, elevii din familiile sarace cel mai probabil nu vor fi acceptati pe locurile bugetate si, din aceasta cauza, vor abandona educatia. Aceasta masura poate avea consecinte diametral opuse fata de cele dorite: in loc sa opreasca fenomenul de 'brain drain', contractele ar putea determina un numar mare de studenti sa plece la studiu in alte state unde pot urma o universitate cu costuri mici sau chiar gratuit, fara nicio restrictie in ce priveste locul ulterior de munca, potrivit washingtontimes.com.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Citeste si Se schimba Rezidentiatul: Cum convingem tinerii doctori sa ramana in tara?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.