Parlamentul ceh a votat asupra punerii presedintelui Vaclav Klaus sub acuzatia de inalta tradare, Senatul votand trimiterea presedintelui in fata Curtii Constitutionale, pentru a decide daca acesta a incalcat Constitutia prin acordarea unei amnistii de anul nou.

Treizeci si opt de senatori din totalul de 81 au votat pentru suspendarea presedintelui, iar alti 30 au votat impotriva. Senatul este singurul dotat cu aceasta putere.

Decizia controversata a presedintelui, al carui al doilea mandat se incheie joi, a vizat anularea unor procese ce s-au extins mai mult de opt ani, provocand furie in randul opiniei publice, ci nu eliberarea din inchisori a aproximativ 7.000 de detinuti ce ispaseau sentinte de pana la un an de inchisoare sau anularea sentintelor cu suspendare. Aproximativ 12 cazuri importante de coruptie au fost anulate, implicand milioane de dolari in devalizari, mita sau frauda, scrie MEDIAFAX.

Intre procesele anulate se numara si cele ale cunoscutului om de afaceri ceh Tomas Pitr, acuzat de evaziune fiscala, sau al fostului director al federatiei de fotbal, František Chvalovský, investigat pentru delapidare. In plus, senatorii il acuza pe Klaus de nerespectare a Constitutiei prin refuzul de a ratifica tratatele Uniunii Europene sau refuzul de a numi judectori, in pofida faptului ca tribunalele i-au cerut-o. Presedintele eurosceptic a amanat ratificarea Tratatului de la Lisabona, pledand pentru excluderea voluntara a tarii din UE.

In contextul in care Klaus isi incheie mandatul joi, votul este mai degraba simbolic, comenteaza BBC, care adauga ca nu este clar ce va insemna un verdict "vinovat" atunci cand presedintele nu se va mai afla in functie. Cea mai importanta sanctiune pe care Klaus o risca este pierderea pensiei de presedinte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.