Coreea de Nord a efectuat marti al treilea test nuclear, de o putere mult superioara testelor anterioare si cu un dispozitiv miniaturizat, potrivit Phenianului, un act de sfidare condamnat de catre comunitatea international.

"Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes", a anuntat agentia oficiala KCNA. "Acest test nuclear de nivel inalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere exploziva mai mare si a utilizat un dispozitiv miniaturizat si mai usor", a adaugat agentia.

"Este o incalcare clara si grava a rezolutiilor Consiliului de Securitate", a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtatorului de cuvant Martin Nesirky.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenta la ora locala 9.00 (16.00, ora Romaniei), cu scopul de a examina modul de a reactiona fata de acest test, care contravine unor rezolutii ONU.

Vecinii Coreei de Nord - Japonia si Coreea de Sud - au criticat, de asemenea, in mod dur actiunea Phenianului, scrie MEDIAFAX.

Un diplomat ONU a apreciat, sub protectia anonimatului, ca gestul nord-coreenilor este "o adevarata sfidare la adresa chinezilor". Beijingul, singurul mare aliat al Phenianului, l-a indemnat pe vecinul sau comunist sa nu efectueze al treilea test nuclear.

Potrivit acestui diplomat, Beijingul, Moscova si Washingtonul s-au concertat de cateva zile si "se vor intelege rapid asupra faptului ca se impune o actiune ferma".

Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud cu razboiul daca va sustine noile sanctiuni ONU

"Este o incalcare clara si grava a rezolutiilor Consiliului de Securitate", a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtatorului de cuvant Martin Nesirky.

Agentiile de supraveghere a activitatii seismice in regiune au detectat, toate, un "seism aritificial", marti dimineata, in nord-estul tarii. Cutremurul, a carui magnitudine a fost estimata intre 4,9 si 5,1, s-a produs la ora locala 11.57 (4.57, ora Romaniei), iar epicentrul sau s-a situat in regiunea Kilju (nord-est), unde se afla instalatia Punggye-ri, utilizata de catre nord-coreeni pentru teste nucleare.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Rusia condamna testul nuclear efectuat de catre Coreea de Nord

"Condamnam aceste actiuni ale Coreei de Nord si consideram, la fel ca in cazul lansarii unei rachete balistice efectuate anterior, ca este vorba despre o incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat aceasta sursa.

Presedintele american Barack Obama a denuntat marti testul nuclear "provocator" efectuat de Coreea de Nord, care nu face tara "mai sigura", si a indemnat la o actiune internationala "rapida" si "credibila" din partea comunitatii internationale.

"Statele Unite vor continua totodata sa adopte masurile necesare pentru a se apara (atat pe sine), cat si pe aliatii nostri. Vom consolida coordonarea stransa cu aliatii si partenerii nostri", declara el, citat intr-un comunicat.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

"Aceste provocari nu fac Coreea de Nord mai sigura", denunta Obama, raspunzand Phenianului, care a anuntat ca a efectuat al treilea test nuclear, "cu succes", cu scopul de a "proteja securitatea nationala si suveranitatea" tarii "impotriva ostilitatii continue din partea Statelor Unite".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.