Caii din Romania, tara suspectata de furnizarea carnii de cal gasite in loc de carne de vita in produse din Marea Britanie, sunt de obicei infectati cu o boala similara SIDA la oameni, scrie tabloidul The Sun in editia electronica de luni.

Desi aceasta boala - anemia infectioasa ecvina - nu reprezinta o amenintare directa pentru oameni, poate sugera alte probleme de sanatate, scrie Jack Losh de la The Sun, adaugand ca este raspandita prin intepaturi de insecte, sange, sperma, saliva, fecale, lapte si echipament veterinar contaminat. Nu exista tratament pentru aceasta boala, adesea mortala, cunoscuta si sub numele de febra de malstina, ea putand fi transmisa inclusiv in timpul gestatiei.

Potrivit tabloidului, proprietarii britanici sunt obilgati sa anunte veterinarul daca suspecteaza o infectare a cailor lor. Doi cai au fost ucisi, in Devon si Cornwall, dupa ce au fost diagnosticati, in octombrie, adauga publicatia.

The Sun scrie in continuare ca un oficial de rang inalt din cadrul Partidului Conservator i-a indemnat duminica seara pe britanici sa cumpere carne de vita de origine britanica, in contextul unor temeri tot mai mari fata de importurile de carne din UE, citand-o pe Anne McIntosh, presedinta Comisiei parlamentare pentru Mediu, Alimente si Afaceri Rurale, scrie MEDIAFAX.

Anne McIntosh a cerut un moratoriu asupra carnii de provenienta europeana pana la incheierea crizei. "Carnea noastra nu este implicata (in scandal) si ar trebui sa cumparam carne (de provenienta) locala", o citeaza tabloidul britanic, indemnand la "boicotarea UE si cumpararii de carne de vita britanica".

Insa ministrul Mediului Owen Paterson a respins introducerea unui asemenea moratoriu, ca "nepermis de regulile Pietei Europene Comune", precizeaza tabloidul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.