Daisy, o cățelusă de 11 ani a fost operată la Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, după ce a fost diagnosticată cu o tumoare de 12,5 kilograme, peste un sfert din greutatea sa totală.

O cățelusă a fost operată de o tumoare ce cântărea peste 12 kilograme

Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a avut parte de o premieră în istoria sa. Medicii au operat o cățelușă de 11 ani care prezenta o tumoare gigantică de peste 12 kilograme.

"Intervenţia a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară (FMV), iar pacienta a fost căţeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani şi cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie şi Imagistică", se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ superior.

Tumoarea depășea 25% din greutatea animalului

Medicii veterinari de la Clinica de Chirurgie a FMV au menționat că astfel de intervenţii chirurgicale au mai fost efectuate, însă cu o asemenea mărime a tumorii este prima dată.

"Această intervenţie se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică şi a avut o greutate de 12,6 kg, depăşind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziţia specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiştii noştri de la Anatomie patologică", a declară, citat în comunicat, prof. dr. Florin Beteg, cel care a condus echipa medicală.

Citeste si:
De la ce vine, de fapt, numele ales de Theo Rose pentru băiatul ei....
De la ce vine, de fapt,...

Medicii care au realizat intervenția chirurgicală

Echipa de medici care a asistat la opearție a fost formată din prof.dr. Florin Beteg, asist. univ. dr. Cosmin Mureşan şi dr. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de conf. dr. Cosmin Peştean şi dr. Nicuşor Oros.

"Medicii din echipa care a efectuat intervenţia mai spun că acesta este una riscantă 'datorită iminenţei permanente a rupturii splenice şi a hemoperitoneului, hemostaza realizându-se prin utilizarea penselor de sigilare vasculara bipolară LigaSure (Atlas)'. Hemangiosarcomul este un diagnostic devastator, cu o incidenţă între 0,2-5%, dar cu un prognostic încurajator după intervenţia chirurgicală", se arată în comunicat.

După operație, medicii au anunțat că starea de sănătate a căţeluşei Daisy este una foarte bună, dar va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgenţă al FMV sub monitorizare permanentă şi terapie intensivă.

Citeste si:
Admiterea la cele 7 facultăți ale Universității de Ştiinţe...
Admiterea la cele 7 facultăți...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2022 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.