Rațele moscate din Australia sunt în stare să imite diverse sunete, inclusiv vorbirea umană. Una dintre aceste păsări a fost înregistrată în timp ce vorbea. Rața repeta într-una „prostule”, potrivit înregistrării audio.

O rață de mosc australiană a fost înregistrată imitând vorbirea umană

Este pentru prima dată când există dovezi că această specie de rațe poate imita vorbirea umană, alăturându-se astfel altor păsări, inclusiv păsărilor cântătoare, papagalilor și colibri, potrivit The Guardian .

Ripper, o rață mascul moscată, ce a fost crescut în captivitate în Rezervația Naturală Tidbinbilla, la sud-vest de Canberra, a fost înregistrat în timp ce imită sunetul ușor care se trântesc și ceva mai puțin obișnuit, înjurătura „prostu 'naibii”.

Cercetătorii sunt de păreri că Ripper a învățat și a repetat această frază după ce a auzit-o de nenumărate ori de la îngrijitorul său, dar nu sunt siguri la ce vârstă ar fi auzit-o pentru prima dată. La momentul înregistrării, Ripper avea 4 ani.

Ce sunete mai pot reproduce rațele moscate

Dr. Peter Fullagar, un cercetător australian, înregistrare pentru prima dată pe răzoiul vorbăreț după acestea cu trei decenii, însă informații sunt promovate publice abia acum de către profesorul Carel ten Cate de la Universitatea Leiden din Olanda, care a identificat sau referință obscură la o rață vorbitoare într-o carte despre vocalizele păsărilor.

„Când am citit-o la început m-am gândit: 'este o farsă, nu poate fi adevărat'. Dar sa dovedit a fi adevărat ”, a afirmat profesorul Carel ten Cate.

Însă Ripper nu este singurul exemplu de rață moscată care poate jongla cu imitații. Fullagar ar fi înregistrat o altă rață la Tidbinbilla, în anul 2000, care s-ar putea imita o altă specie de rață.

Cercetătorii au mai observat cel puțin alte două rațe moscate care au un „dar” asemănător. O rață din Parcul Natural Pensthorpe din Marea Britanie poate imita „tușitul și un ponei sforăitor”, iar alta din fondul de păsări sălbatice Slimbridge a fost surprinzător când imita tusea caracteristică paznicului său de păsări și un scârțâit de turnichet.

Citeste si:
De ce s-a stricat prietenia dintre Andreea Tonciu și Sânziana...
De ce s-a stricat prietenia...


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Septembrie 2021 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.