Europarlamentarul Rovana Plumb considera ca decizia Comisiei juridice a Parlamentului European in cazul sau este profund incorecta, contrara Regulamentului de procedura din PE, "fiind incurajata de opozitia din Romania, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis".

"Decizia de astazi a Comisiei JURI este una profund incorecta, contrara Regulamentului de procedura al Parlamentului European si eminamente politica. Este incorecta pentru ca potentialul conflict de interese, avut in vedere de Comisie in prima faza a evaluarilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate. Comisia a fost informata cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine catre presedinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecarui grup politic din Comisia JURI si tuturor membrilor acestei comisii. Este de precizat ca stingerea conflictului de interese a fost o actiune proactiva. Am considerat necesar sa intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar daca aceasta nu a facut recomandari, asa cum ii cerea Regulamentul si chiar daca posibilul conflict de interese era, in esenta, o finantare in acord cu legislatia electorala din Romania", a precizat Rovana Plumb, intr-un comunicat transmis Agerpres.

Rovana Plumb sustine ca decizia Comisiei JURI se situeaza si in afara Regulamentului de procedura, deoarece, conform articolului 2, paragraf c), Comisia juridica ar fi trebuit sa ofere o serie de recomandari care sa ajute candidatul sa rezolve eventualele neclaritati.

"Recomandarile pot merge pana la a i se indica respectivului candidat sa renunte la bunurile sau actiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau sa gaseasca solutii financiare pentru a stinge un posibil conflict - asa cum a procedat in cazul altor comisari desemnati de catre guvernele lor din Austria si Spania. In ultima instanta, Comisia JURI poate sa sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acesti pasi nu a fost respectat. In aceste conditii, este evident ca decizia Comisiei JURI a fost una politica. Majoritatea Comisiei a urmarit doar sa incrimineze si sa discrimineze, nu sa sprijine procesul de audiere si sa ofere solutii, asa cum ii cerea Regulamentul. Este acum clar ca interesul Comisiei nu a fost sa clarifice, ci sa blocheze candidatura Romaniei. Le voi prezenta aceasta situatie presedintelui Parlamentului European si presedintei desemnate a Comisiei Europene", a adaugat Rovana Plumb.

Rovana Plumb sustine ca Opozitia e de vina pentru decizia JURI

In opinia Rovanei Plumb, "atitudinea incorecta a Comisiei JURI a fost incurajata de opozitia din Romania, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis".

Citeste si:
Ciolacu: Eu in afara partidului nu am dusmani
Ciolacu: Eu in afara...

"Trebuie spus ca atitudinea incorecta a Comisiei JURI a fost incurajata de opozitia din Romania, in frunte cu presedintele Iohannis, care anunta cu o ora inaintea deciziei ca doreste consultari pe tema nominalizarii unui nou comisar european. De asemenea, trebuie mentionat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Ciolos, impotriva Romaniei. Presedinta Comisiei JURI, membra a grupului Renew Europe, s-a conformat pur si simplu unei linii politice ostile candidaturii romanesti pentru functia de comisar european. De asemenea, un rol important l-a avut si europarlamentarul Siegfried Muresan, caruia i s-a propus, ca si altora, functia de comisar european, in cazul respingerii candidaturii mele. Din pacate, se dovedeste, din nou, ca fortele politice de dreapta actioneaza chiar si impotriva Romaniei pentru a-si satisface interesele politice si electorale", a sustinut eurodeputata.

Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins luni candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.