Deputatul Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii in guvernarile Ponta, afirma ca aplicarea noii idei a ministrului Finantelor Eugen Teodorovici privind serviciile diferentiate pentru cei care contribuie la fondul de asigurari de stat de sanatate poate produce si mai mult haos in sistemul sanitar.

"Am vazut in presa noua idee a lui Eugen Teodorovici privind accesul diferentiat la serviciile de sanatate... Iar se vorbeste despre ceva ce n-a fost suficient priceput, ca mai toate proiectele pe care le aveam in 2015, dar pe care ar vrea sa le faca acum guvernul, dar fara a le intelege suficient! Atunci intr-adevar vorbeam cu Teodorovici despre a gasi o varianta de a delimita serviciile publice de cele private si de a oferi totusi si o varianta fezabila reglementata celor care vor asigurari private pentru servicii medicale platite. Imi pare rau, dar despre ce vorbesc acum guvernantii seamana mai degraba a ceva ce poate aduce poate si mai mult haos in sistem chiar si decat pana acum...", a apreciat sambata, intr-o postare pe pagina sa de facebook, fostul ministru PSD al Sanatatii, in prezent inscris in formatiunea Pro Romania a lui Victor Ponta.

Romania nu are sau nu mai are nevoie de o abordare contabila, care este foarte nociva, atunci cand sunt gandite bugete pe zona de sanatate, a declarat vineri ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la o conferinta pe teme medicale.

In ceea ce priveste diferentierea tipurilor de asigurare, ministrul a spus ca sunt 17 milioane de beneficiari si peste 5 milioane de platitori.

"Nu este corect fata de dumneavoastra, in primul rand, fata de dumneavoastra ca si contribuabil, fata de romani. Se face un calcul normal, logic, eficient si legal. Nu pot sa inteleg ca avem 7-8 miliarde de euro pe an pe Casa de Sanatate, nu pot sa inteleg cum banii se duc in continuare, am dat exemplul diabetului, pe un tip de activitati rudimentare, care nu aduc nimic in plus unui copil, sau unui parinte, sa fie un copil injectat de 8 ori pe zi, iar un parinte sa stea cu grija daca ii doarme copilul si nu stie daca se mai trezeste, 3-4 copii mor... In functie de cat platesti CASS sa ai mai multe variante: un prim pachet de baza, ai un alt venit la care iti creste CASS-ul si implicit contributia mai mare atunci ai un al doilea pachet cu alt tip de servicii. Acesta este sistemul, cred, logic", a declarat Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Ministrul Finantelor a spus ca va discuta cu Ministerul Sanatatii pentru a vedea care este modificarea legislativa si care este impactul, iar apoi schimbarea va fi facuta cat mai repede.

Declaratia ministrului Teodorovici a starnit reactii critice si din partea parlamentarilor PSD Florin Manole si Gabriel Petrea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.