Fostul premier Dacian Ciolos sustine ca daca protestul diasporei constituie un mesaj adresat guvernatilor, atunci acest mitingar trebui ca el sa se transforme intr-un mesaj pe care diaspora il adreseaza societatii romanesti".

"Daca acest miting e un mesaj adresat de diaspora guvernantilor, ce-ar fi ca tot acest miting sa se transforme intr-un mesaj pe care diaspora il adreseaza societatii romanesti?

Cei care ne conduc azi nu sunt „cauza“ a ceea ce nu merge bine in tara, ci mai degraba „efectul“ a ceea ce noi, poate, nu am facut bine.

Daca vrem sa fim parte a solutiei, haideti sa invatam cat mai bine sa ne adresam unii altora, in societatea romaneasca. Sa nu ne mai limitam la a ne bate cu umbra ignorantei si poate a indiferentei noastre (pentru ca asta sunt cei care au pus mana pe conducerea guvernului acum: o umbra, o reflexie), ci sa atacam cauza.

Daca reinvatam sa ne vorbim unii altora, asa cum am facut-o in iarna lui 2014 de exemplu, fara a mai astepta momentele-cheie pentru a o face, fara sa ne fi ajuns cutitul la os, poate ca mai avem o sansa sa ne facem bine cu propriile noastre „leacuri“.

Am si o idee care poate functiona, am vazut-o pusa in practica de mai multe grupuri de romani organizati din diaspora. De exemplu, cativa profesori si cercetatori romani generosi de la Oxford care aduc elevi din licee din Romania peste vara in Marea Britanie si le predau cursuri ca pentru orice student admis la colegiile din campus. Le deschid mintea, ii ajuta sa aplice apoi daca doresc la cele mai mari universitati ale lumii, le dau o sansa la o educatie de elita.

Avand in minte acest exemplu, va propun ca fiecare comunitate din diaspora care se va constitui sau se va consolida dupa aceasta adunare sa ia in grija o comunitate ramasa acasa - o comunitate dintr-un sat, o comunitate de tineri, de tarani mici producatori, de pensionari, de bolnavi, de elevi dintr-un liceu - si sa o ajute sa-si ia in maini propriul destin colectiv, asa cum voi, cei plecati in afara, ati facut-o individual si acum o faceti colectiv, inclusiv prin aceasta intalnire.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Poate, in felul acesta, facem mai mult decat sa dam un semnal intr-un moment dat si intr-un loc dat: poate, asa declansam un proces. Acela de revenire la normalitate", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.