Ministrul sanatatii, Sorina Pintea, a comentat, la Dgi24, cazul lui Calin Farcas, tanarul care a murit la 29 de ani in asteptarea acceptului pentru un transplant de plamani.

"Este foarte trist. Raspunsul la intrebarea de ce a murit este... cam imposibil de dat in acest moment, dar va pot da detalii legate de acest aspect. Romania are un protocol valabil cu Eurotransplantul. Romania chiar a cedat doi plamani Eurotransplantului, pentru ca nu erau compatibili cu pacientii inscrisi pe listele din Romania. Avem un ordin care spune ca pacientii care nu pot fi transplantati in Romania din cauza complicatiilor se pot transplanta in strainatate. Din informatiile pe care le am, Calin Farcas a fost evaluat saptamana trecuta la Sf. Maria si i s-a dat acceptul de transplant in strainatate", a declarat la Digi24 ministrul Sorin Pintea, potrivit digi24.ro.

I s-a dat acceptul de transplant in strainatate, categoric in tarile Eurotransplantului cu care Romania are un protocol si carora Romania le da organe, atata vreme cat ele nu sunt compatibile cu pacientii inscrisi pe listele din Romania.

E un foarte mare semnal de alarma vizavi de modalitatea in care incurajam donarea in Romania. Neincrederea instalata din urma cu doi ani a afectat inclusiv vietile pacientilor, pentru ca neavand organe, este foarte greu sa faci transplantul. Reasigurarea Agentiei de Transplant este in curs si sper ca tot ce s-a intamplat acum sa traga un semnal de alarma inclusiv celor din centrele de prelevare si care ar trebui sa incurajeze donarea de organe. Protocoalele cu Eurotransplant... Se fac eforturi, dar daca nu exista organe, este foarte greu sa sustii un astfel de protocol”, a explicat ministrul.

Reporter: Deci, marea problema e ca nu a existat organul in sine?

N-as putea spune daca asta a fost marea problema. Marea problema e ca Agentia Nationala de Transplant, precum si toti factorii implicati trebuie sa conlucreze pentru a putea stimula donarea de organe, iar Ministerul Sanatatii sa faca tot ce-i sta in putinta sa doteze centrele care fac transplant cu ultimul tip de aparatura pentru a sustine orice tip de transplant si sa investeasca Ministerul Sanatatii in pregatirea medicilor care fac acest lucru. Cred ca pentru familia acestui pacient este tarziu cand spunem da, facem asta, suntem foarte aproape de finalizarea procedurilor, dar sa speram ca asta va salva mult mai multe vieti in viitor”, a spus Sorina Pintea.

Citeste si:
Liviu Pop scapă de acuzațiile din dosarul Sorinei Pintea: „Adevărul...
Liviu Pop scapă de acuzațiile...

Citeste continuarea interviului pe Digi24.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.