Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat, luni, ca formatiunea sa nu sustine modificarea Codurilor penale prin Ordonanta de urgenta, afirmand ca UDMR nu are pana acum semnale ca ar fi adoptata vreo Ordonanta de urgenta in acest sens.

"Nu avem deocamdata semnale nici oficiale, nici informale cu privire la posibilitatea de a se emite Ordonante de urgenta pe aceasta tema. Ca principiu, pot sa va spun ca UDMR nu a sustinut si nu a fost de acord cu modificarea intr-un domeniul de genul acesta, dar nici in alte domenii prin ordonanta de urgenta si asa a fost si cand Guvernul tehnocrat a modificat prin ordonanta de urgenta Codul penal si Codul de procedura penala si aceeasi atitudine am avut si atunci cand discutam de luna ianuarie, de Ordonanta 13. Avem un Parlament, exista o majoritate care poate sa treaca proiecte legislative importante, acest domeniu este mult prea important, pe langa alte domenii, sa le modificam prin ordonanta de urgenta", a declarat Cseke Attila, potrivit News.ro.

De asemenea, el a spus ca modificarea Codurilor penale trebuie sa ramana prerogativa Parlamentului, reamintind ca modificarile din 2016 facute la Codurile penale de Guvernul Ciolos nu au fost “fericite”.

"Acest domeniu si alte domenii ar trebui sa ramana prerogativa Parlamentului. Constitutia permite aceste proceduri, dar noi de-a lungul timpului totdeauna am spus de intarirea rolului Parlamentului, acela de a dezbate proiecte legislative si de a le vota. Nu este o modalitate tocmai fericita si nu a fost fericita nici in 2016, cand s-au modificat peste 100 de articole din Codul de procedura penala si vreo 13 din Codul penal, si nu a fost nici la OUG 13", a punctat Cseke Attila.

Cseke a mai afirmat ca "punctul de vedere al UDMR, ca anul trecut, ca acum doi ani - nu sustinem aceasta procedura prin ordonanta de urgenta".

In spatiul public au aparut informatii privind intentia Guvernului de a emite o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codrului penal si a Codului de procedura penala, dupa modelul Ordonantei 13, in urma declaratiilor facute vineri de catre liderul PSD, Liviu Dragnea.

Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca modificarea Codurilor penale va fi facuta exclusiv prin procedura parlamentara, el sustinand ca nu a propus nimeni si nu s-a discutat despre adoptarea unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea Codurilor si nici despre adoptarea acestor modificari prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut, luni, intrebat despre o posibila Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea Codurilor penale, ca nu stie nimic pentru ca a fost plecat din Bucuresti cateva zile. "Nu a facut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Daca voi fi solicitat, atunci voi raspunde", a spus Toader.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.