Este o evolutie foarte proasta si cu siguranta va produce multa ingrijorare (...) Acum PSD recunoaste ca vrea sa transforme Pilonul II, e o veste foarte proasta. Este inceputul sfarsitului pentru Pilonul II de pensii”, a spus seful statului, potrivit Hotnews.

In opinia sa, guvernantii „vor gasi noi si noi metode de a convinge oameni sa nu contribuie la Pilonul II si sa treaca la Pilonul I”. Iar acest demers a mai fost „vazut in vecinatate”, „nu este o noutate si stim cum se termina”, a avertizat el.


Presedintele a criticat si faptul ca modificarea legislatiei in cazul Pilonului II de pensii nu se regaseste in „mult citatul” program de guvernare al PSD.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat la marti seara la Romania TV ca Guvernul nu va nationaliza Pilonul II de pensii, asa cum erau anumite zvonuri, ci il va face optional.

Noi ne-am hatorat ce vrem sa facem. Si este ceea ce am comunicat de anul trecut, si anume sa fie optional acest Pilon II. Fara doar si poate este batuta in cuie varianta aceasta... Sigur, pe perioada verii veti vedea o prezentare foarte clara vizavi de Pilonul II de pensii, ce inseamna, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru ca sunt si din acestea. Nu-l nationalizam, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cat va fi pensia lor, pentru ca oamenii au asteptari. Si ca am constatat stand de vorba cu foarte multe persoane care cred urmatorul lucru: ca vor avea pensia de stat echivalenta cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adauga si aceasta pensie. Nu. Se ia o parte din contributia la Pilonul I de pensie ca sa se asigure aceasta pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui sa le explicam oamenilor ca sa le inteleaga”, a spus Vasilescu.