Vremea va fi mult mai calda saptamana viitoare in cea mai mare parte a tarii, temperaturile urmand sa atinga valori de pana la 30 de grade Celsius, mai ridicate cu 8-10 grade decat ar fi normal pentru aceasta perioada, dar nu vor lipsi nici aversele si descarcarile electrice, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, Teodora Cumpanasu, meteorolog de serviciu in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

"Vor fi temperaturi ridicate in continuare in majoritatea zilelor si in cea mai mare parte a tarii. Cele mai mari valori, care vor merge pana in jurul a 30 de grade Celsius, le asteptam in Oltenia si Muntenia marti dupa-amiaza, cel mai posibil joi si vineri. Ziua de marti, cu exceptia Olteniei si a Munteniei, va aduce innorari destul de accentuate, averse, tunete, fulgere, posibil grindina si cantitati de apa insemnate in majoritatea zonelor. Nu excludem astfel de fenomene nici pentru sudul tarii, insa pe spatii mai restranse, si care vor aparea doar in orele serii", a precizat Cumpanasu.

Meteorologul ANM a subliniat ca si in Bucuresti se vor semnala averse si descarcari electrice, cel mai probabil marti seara, dupa o perioada cu temperaturi mult mai ridicate decat cele normale ale lunii aprilie.

"Asa cum se va intampla si pentru zona Capitalei, luni seara, dar cu probabilitate mai mare marti seara, vor fi averse si descarcari electrice dupa niste temperaturi mult, mult mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada din an. 27 de grade ar fi cea mai scazuta maxima a acestei saptamani, iar 29 - 30 de grade, cele mai ridicate valori pe care le asteptam atat marti dupa- amiaza cat si joi si vineri, cel mai probabil. In Bucuresti vor fi 27 de grade Celsius luni si miercuri, dar intre 28 si 30 de grade marti, joi, vineri si sambata. In Capitala, in aceste zile sunt cu circa 10 grade peste norma, iar in restul tarii cu 8 -10 grade, in medie. Ele sunt de fapt temperaturi de iulie", a spus specialistul ANM.

Potrivit sursei citate, sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai vor fi caracterizate de un regim termic peste normal cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius si ploi de scurta durata in toata tara.

"Tendinta pentru sfarsitul saptamanii si inceputul saptamanii urmatoare ar fi aceea de un regim termic peste normal, putem sa spune o vreme calda, ceea ce inseamna valori ce merg in jurul sau chiar peste 25 de grade, cu probabilitate destul de mare sa se semnaleze ploi de scurta durata mai peste tot in tara", a adaugat Cumpanasu.

Specialistul ANM sustine ca temperaturi de 30 de grade Celsius au mai fost inregistrate in luna aprilie, in ultimele decenii, chiar si in aprilie 2016 si doar catre sfarsitul lunii ci chiar in primele zile ale lui aprilie, maxima absoluta a acestei luni fiind de peste 35 de grade Celsius.

"Ce este deosebit acum? Este o masa de aer cald care persista in cea mai mare parte a Europei, chir si in tari precum Belgia, Olanda, Germania sau Polonia, unde in aceste zile s-au inregistrat recorduri de temperatura. Au fost temperaturi de 28 - 29 de grade, in Franta de 30 si peste 30 de grade, in Italia de asemenea. Este o masa de aer de provenienta nord-africana care in structura atmosferica dominata de un camp de presiune ridicata s-a mentinut si se va mentine si in zilele urmatoare", a explicat Teodora Cumpanasu.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 13 - 26 februarie 2023. Când vine primăvara
Prognoza meteo ANM 13 - 26...

Intrebata daca ar trebui sa ne obisnuim in anii urmatori cu astfel de temperaturi in aprilie, meteorologul ANM a raspuns: "Deja in comunitatea meteorologica internationala a aparut aceasta temere, pentru ca era mai putin de asteptat ca in luna aprilie sa fie un val de caldura atat de persistent si pe o suprafata atat de mare a Europei si semnalele nu sunt incurajatoare pentru vara care urmeaza".

Datele statistice arata ca maxima absoluta pentru luna aprilie s-a inregistrat in 1985 la Bechet, respectiv 35,5 grade Celsius, iar la Alexandria au fost 34,9 grade in anul 1934. Tot in 1985, maximele termice au depasit 34 de grade la Calafat si Drobeta Turnu Severin.

Sursa: Agerpres.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.