Farmaciile din Belgia ofera incepand de marti gratuit populatiei pastile de iod, in cadrul unui nou plan de securitate anuntat de guvernul belgian pentru eventualitatea unui accident nuclear, precizand totodata ca este vorba doar despre o masura de precautie si ca nu a fost identificat vreun risc specific legat de centralele atomoelectrice, informeaza agentiile AFP si EFE.

Pastilele sunt disponibile pentru intreaga populatie, dar administrarea lor este recomandata doar pentru grupurile de risc, precum copiii, femeile insarcinate sau aflate in perioada post-natala, profesorii din scoli si personalul gradinitelor.

Guvernul a comandat in total 4,5 milioane de cutii (cu 10 comprimate fiecare), astfel incat fiecare familie sa dispuna de iod, substanta care protejeaza glanda tiroida in cazul contaminarii cu emisii radioactive.

Ministrul belgian de interne si cel al sanatatii, Jan Jambon si Maggie De Block, au anuntat acest plan, in contextul in care centralele atomoelectrice belgiene sunt adesea criticate pentru starea lor. Centrala de la Tihange, in estul Belgiei, a fost inchisa din motive de securitate timp de 21 de luni, reluandu-si activitatea in decembrie 2015.

Atentatele comise la Bruxelles pe 22 martie 2016 au amplificat temerile ca teroristii ar putea viza astfel de centrale. La doua zile dupa acele atentate s-a aflat ca un agent de securitate de la centrale de la Tihange a fost asasinat, iar permisul sau de acces in centrala a fost furat.

Persoanele care locuiesc pe o raza de 20 de kilometri in jurul celor sapte reactoare nucleare din Belgia au primit anterior pastile de iod, dar acum noul plan are in vedere locuitorii aflati pe o raza de 100 de kilometri, astfel ca este acoperit practic tot teritoriul tarii. Guvernul federal belgian a mai anuntat marti si lansarea unei campanii de informare pe tema securitatii nucleare.

Sursa: Agerpres.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.