Tudorel Toader a propus, joi, revocarea din functie a sefei Directiei Nationale Anticoruptie.

UPDATE: Protest in Piata Victoriei. Peste 1.000 de oameni au cerut demisia lui Toader. Manifestatii si in alte orase din tara.

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis, reactie dupa anuntul lui Toader: DNA face treaba buna.

UPDATE: Fostul premier Dacian Ciolos crede ca discursul lui Tudorel Toader a fost "din alte vremuri". Reactia lui poate fi citita aici.

UPDATE: Toader: Kovesi, comportament excesiv de autoritar la ancheta pe OUG 13. Declaratia completa, in acest articol.

Dupa prezentarea unui raport de 36 de pagini, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a propus revocarea din functie a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

La incheierea raportului prezentat in 80 de minute, Tudorel Toader nu a dorit sa raspunda niciunei intrebari puse de jurnalisti.

"Raportul, insotit de propunerea de revocare a procurorului sef, va fi transmis catre Sectia pentru procurori a CSM, precum si catre presedintele Romaniei, pentru a analiza si pentru a decide in acord cu competentele constitutionale pe care fiecare le are", a declarat Tudorel Toader, la MJ.

In opinia ministrului, DNA nu se identifica cu procurorul sef al acesteia, Laura Codruta Kovesi, ''ale carei actiuni au demonstrat ca pot pune in pericol chiar institutia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discretionar, sfidarea autoritatii Parlamentului, a rolului si competentelor Guvernului, contestarea deciziilor Curtii Constitutionale si autoritatii acesteia''.

''Numai respectul reciproc poate duce la stabilirea unor practici mutual acceptate care sunt in conformitate cu patrimoniul constitutional european, care permite unei tari sa evite si sa depaseasca crizele posibile - a retinut Comisia de la Venetia, in unul dintre avizele pe care le-a dat. Atat prevenirea, cat si combaterea coruptiei trebuie sa continue. Statul de drept este statul in care actiunea fiecarei autoritati publice este reglementata prin lege, se supune legii, este in spiritul valorilor democratice si respectarea drepturilor omului. Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifica pe cele rele'', a spus Toader.

Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.