"In primul rand, am retinut o situatie fara precedent in cadrul raporturilor dintre autoritatile publice din Romania. Repet, o situatie fara precedent a raporturilor dintre autoritatile publice. Intr-un singur an de zile, in 2017, au fost inregistrate trei conflicte juridice de natura constitutionala, conflicte in cadrul carora Directia Nationala Anticoruptie, prin conducerea acesteia, a fost chemata in fata instantei de contencios constitutional. Trei conflicte juridice de natura constitutionala, in care Curtea Constitutionala a circumstantiat in mod ferm competenta Directiei Nationale Anticoruptie, in doua dintre acestea sanctionand comportamentul lipsit de loialitate, comportamentul neconstitutional din partea procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie", a spus Toader inr-o declaratie de presa.

Ministrul Justitiei a mai spus ca, in mai putin de jumatate de an, DNA a fost chemata de Curtea Constitutionala pentru inca doua conflicte de natura constitutionala.

"Am aratat prin raportul de analiza a activitatii procurorului sef DNA ca, in sine, constatarea unui singur conflict juridic de natura constitutionala nu are aptitudinea de a determina revocarea conducatorului institutiei care a produs conflictul. Asta o spuneam in martie 2017. Conduitele contrare Constitutiei, izolate, pot fi corectate, aceasta fiind, de altfel, si ratiunea consacrarii constitutionale a unui instrument adecvat si stabilirea in mod corespunzator a competentei Curtii Constitutionale, de solutionare a acestui conflict. Concluziile sunt in mod evident diferite, atunci cand incalcarea Constitutiei depaseste limitele de competenta prevazute de Constitutie si de lege, atunci cand incalcarile devin sistematice. In mai putin de jumatate de an de la publicarea deciziei numarul 68 din 2017, Directia Nationala Anticoruptie, prin conducerea acesteia, a fost chemata iarasi in fata Curtii Constitutionale, pentru inca doua conflicte de natura constitutionala", a precizat Toader.