Siguranta cetateanului nu este o prioritate pentru acest Guvern, puteti muri linistiti pe strada, a declarat miercuri Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), la iesirea de la discutii cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne.

"Pentru ei (Guvern, n.r) siguranta dumneavoastra nu este o prioritate, puteti muri linistiti pe strada, pentru ca nu este prioritate pentru acest Guvern. Nu investesc in siguranta cetateanului, nefiind prioritate. Doamna Olguta Vasilescu ne-a facut intr-un fel pe Facebook... atata poate... Un om mic gandeste putin, nu gandeste mai sus", a spus Coarna, potrivit Agerpres.

De asemenea, acesta a mai spus ca sindicatele din politie solicita corectarea Legii 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

"In final au inteles ca trebuie sa discute cu noi si sa dialogheze. Sigur ca noi am solicitat, in principal, problema salarizarii, adica solicitam corectarea Legii 153/2017 si aplicarea acestei legi pentru anexa 6, familia ocupationala aparare, siguranta si ordine publica. Am inaintat deja amendamente. Am rugat, pentru ca nu mai exista timpul necesar de la 1 ianuarie, dar cu 1 martie, in perioada ianuarie-februarie, sa dispuna initiativa legislativa MAI, ori prin OUG, ori prin corectarea Legii 153 si aplicarea a salarizarii prevazute in Legea 153, art. 38, sa imi aplice si mie salariul de functie prevazut in acea lege a salarizarii, nu doar celorlalti din sistemul public. Practic noi, Ministerul Public, Ministerul Apararii, SRI, STS, suntem singurii pentru care nu se aplica aceasta lege", a spus Coarna.

De asemenea, acesta a mai adaugat sindicatul va bloca sistemul prin respectarea legii, respectiv nu se va mai lucra suplimentar, nu se va mai raspunde la telefon dupa ora 16:00 si nu se va mai pleca in misiuni cu masini ce nu corespund din punct de vedere tehnic.

Avem aceleasi salarii din 2009. In martie organizam proteste la care vom aduce 15-20.000 de oameni

"Daca va intra in vigoare cu 1 martie 2018 atunci ar crea posibilitatea sa plateasca munca suplimentara. Am explicat domnului secretar de stat ca suntem singurul minister care lucreaza zeci de mii de ore suplimentare, iar aici vorbim despre politie, jandarmerie, pompieri, care nu primesc plata muncii suplimentare, pentru ca legea interzice, nici liberul de drept in natura nu poate fi aplicat. De ce? Pentru ca am deficitul fantastic de personal. In aceste conditii le-am spus ca blocam sistemul prin respectarea legii, adica nu vom lucra suplimentar decat 8 ore, atat cat prevede legea, nu vom mai raspunde la telefoanele noastre mobile dupa ora 16:00, nu voi mai pleca in misiuni cu masini care nu corespund din punct de vedere tehnic. Tot parcul auto este uzat moral. Oricand, o masina de acolo, poate fi implicata intr-un accident rutier si va fi tras la raspundere politistul pentru vatamare corporala din culpa sau ucidere din culpa", a mai spus liderul de sindicat.
Citeste si:
Cum să alegem un cămin de bătrâni: Siguranță, confort și îngrijire...
Cum să alegem un cămin de...

Intrebat daca a fost acceptata vreo revendicare a sindicatelor, presedintele SNPPC a spus ca nu, deoarece nu exista bani.

"Nicio revendicare nu a fost acceptata, pentru ca nu sunt bani, e o situatie delicata, niciuna nu a fost acceptata, sigur, nici refuzata, dar se aplica aceeasi metoda de diversiune, manipulare, sigur, creezi o problema, ii lasi sa se certe, ca anul trece si ne trezim in 2019 cu acelasi salariu. In martie, vom declansa actiuni de protest, in care vom aduce la Bucuresti nu 700, vom aduce 15-20.000 de oameni, pentru ca de la 1 martie invatamantul va primi inca 20%, sanatatea va merge pe 100%, noi vom ramane la fel ca in 2009, vom fi singurii, iar impactul financiar va fi fantastic", a mai spus Dumitru Coarna, presedintele SNPPC.

Cateva zeci de politisti si angajati ai penitenciarelor au protestat miercuri, intre orele 10:00 - 14:00, in fata Ministerului Afacerilor Interne, acestia fiind nemultumiti de subfinantarea sectorului de ordine publica si de conditiile de munca.

Citeste si:
Șoșoacă o atacă pe Clotilde Armand: Nu pot să o consider un...
Diana Șoșoacă, atac la adresa...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.