Potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, in special, cu literele alfabetului, va influenta trasaturile pe care le observa, informeaza Descopera.

Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetatorii au descoperit ca expertiza ajuta la sortarea caracteristicilor neinsemnate, lasand novicii sa priveasca literele ca fiind ceva mai complex.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins au analizat raspunsurile a 50 de participanti care au fost rugati sa stabileasca daca perechile de litere arabe erau diferite sau identice.

Participantii au fost repartizati in grupuri a cate 50 de persoane, dintre care 25 erau experti in araba, iar alti 25 nu cunosteau limba, potrivit Descopera.

Cercetatorii au aratat participantilor 2.000 de perechi de litere, masurand viteza de raspuns si acuratetea raspunsului. Novicii au subliniat diferentele mai repede, in timp ce expertii au fost mai precisi in selectiile lor. Odata ce literele deveneau mai complexe, timpul de decizie s-a lungit pentru incepatori, iar pentru experti s-a scurtat, scrie MEDIAFAX.

In ce priveste literele cu mai multe caracteristici complexe, inclusiv curbe orizontale si linii, expertii au fost mai buni in a face distinctii.

"S-ar putea crede ca sistemul vizual de baza ar fi cel care ar putea detecta caracteristicile literelor diferite, chiar daca nu cunosti o limba. Dar asta nu e cazul. Ceea ce stii afecteaza modul in care vezi lucrurile", a declarat autorul principal al studiului Brend Rapp, profesor la Departamentul de Stiinte Cognitive.

Cercetatorii au analizat aceste rezultate folosind gruparea ierarhica, sortand literele care pareau similare pentru incepatori si experti, scrie Descopera.

"Cand devii expert in citirea unui alfabet, ceva se schimba. Sistemul tau vizual percepe aceleasi lucruri asa cum o face un incepator? Noi spunem ca nu. Daca esti expert, lucruri care par complexe pentru un novice, vor fi mai simple pentru tine", a declarat Wiley.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Cercetatorii explica faptul ca expertii sunt influentati de alti factori, non-vizuali, inclusiv numele literelor, modul in care sunt scrise sau modul in care se pronunta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.