Alcoolul este o molecula cu o structura simpla, insa care poate produce efecte deosebit de complexe asupra creierului, principala zona afectata fiind cortexul prefrontal.

In lumea stiintifica, este cunoscut faptul ca licorile bahice reduc stresul,cel putin pentru o perioada, prin accelerarea activitatii unui neurotransmitator denumit "GABA" ("Gamma-aminobutyric acid"). Astfel, cu cat se consuma mai multe bauturi spirtoase, cu atat creierul nostru primeste semnale emise de acesta, inducand o stare de relaxare asemanatoare cu cea provocata de utilizarea Valium-ului sau a Xanax-ului.

Potrivit Descopera, acesta nu este singurul mod in care actioneaza alcoolul la nivel creierului uman. De exemplu, el este responsabil de reducerea nivelului de glutamat, cea mai importanta molecula excitanta a tesutului cerebral. Problema este ca atat glutamatul, cat si GABA actioneaza diferit, in functie de regiunile creierului in care se afla.

Astfel, in cortextul prefrontal, zona folosita pentru a gandi, efectul provocat este cel de inhibare. Acesta este motivul pentru care judecata omului este limitata in momentul in care consuma alcool, informeaza MEDIAFAX.

O a treia substanta eliberata in corp, in momentul in care se consuma alcool, este dopamina, o molecula responsabila de diverse tipuri de dependenta. In mod concret, aceasta se declanseaza asemenea unor valuri in interiorul creierului, generand senzatii de placere si relaxare.

Exista, insa, si alti neurotransmitatori actionati in timpul consumului de produse pe baza de alcool, precum opioidele. Acestea mai sunt cunoscute sub denumirile de "endorfine" sau "opiacee interne". Ele transmit o stare de bine, determinand persoanele sa bea din ce in ce mai mult.

Daca ar fi luate in considerare toate efectele benefice enumerate mai sus, alcoolul nu ar fi deloc o substanta periculoasa pentru organism. Problemele apar, insa, atunci cand se face din consumul acestuia un obicei, deoarece exista mari sanse sa provoace dependenta, scrie Descopera.

Citeste si:
Tavi Clonda, declarații după ce Gabriela Cristea a fost acuzată că...
Tavi Clonda, declarații după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.