Cresterea dozei zilnice de cafea contribuie la reducerea probabilitatii aparitiei cirozei hepatice asociate consumului de alcool, arata studii citate de Jurnalul pentru Farmacologie Alimentara si Terapeutica, informeaza CNN.

Doua cesti de cafea in plus pe zi ar putea reduce cu 44 la suta riscul imbolnavirii ficatului, conform cercetatorilor care au evaluat concluziile a noua studii la care au participat peste 430.000 de persoane.

Durata studiilor difera, dar cel mai lung a fost efectuat pe o perioada de 20 de ani. In opt studii, cercetatorii au descoperit ca o crestere a consumului de cafea cu doua cesti pe zi este asociata, statistic, cu o scadere semnificativa a riscului cirozei hepatice, scrie MEDIAFAX.

Doctor Oliver Kennedy, coordonatorul cercetarii efectuate la Universitatea britanica Southampton, a declarat ca rezultatele celor noua studii au fost coroborate pentru a se stabili o relatie de cauzalitate mai exacta intre consumul de cafea si scaderea riscului aparitiei cirozei hepatice.

Specialistii au ajuns la concluzia ca riscul aparitiei cirozei hepatice scade pe masura ce creste consumul de cafea. "Spre exemplu, comparativ cu lipsa consumului de cafea, o ceasca pe zi este asociata cu o diminuare cu 22 la suta a riscului cirozei, in timp ce patru cesti pe zi ar avea ca efact scaderea cu 65 la suta a probabilitatii aparitiei acestei afectiuni hepatice", explica dr. Oliver Kennedy.

"Cu toate acestea, oricat de benefice ar fi efectele, cafeaua nu poate contracara in totalitate efectele daunatoare ale consumului excesiv de alcool", atrage atentia dr. Oliver Kennedy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.