Cercetatorii din cadrul Institutului Wake Forest de Medicina Regenerativa din SUA au gasit o modalitate de a imprima implanturi musculare la scara umana, cartilaje si oase, scrie Descopera. Studiul a fost publicat in revista Nature Biotechnology.

Domeniul ingineriei tisulare genereaza in mod constant predictii tehnologice futuriste. Acum, insa, Institutul National de Sanatate din SUA urmareste o idee noua, respectiv "tesutul pe un cip". Acest program va anticipa modul in care celulele umane raspund la diferite medicamente.

Alti oameni de stiinta lucreaza cu bioimprimante 3D pentru a "imprima" piele noua pentru victimele arsurilor.

Conform Descopera, noul sistem integrat de imprimare a tesuturilor si organelor (ITOP) este inca in dezvoltare. El este similar cu imprimanta cu jet de cerneala care este folosita zinic, cu exceptia faptului ca in loc de cerneala colorata, acesta elimina schele biodegradabile si hidrogel umplut cu celulele vii. Schelele ofera o integritate structurala pentru partile corpului si ajuta ca transplantul sa supravietuiasca, in timp ce gelul permeabil asigura faptul ca oxigenul si nutrientii vor putea intra. Ca rezultat, tesutul imprimat poate creste in conditii de siguranta si chiar forma vase sanguine noi.

Cercetatorii au imprimat maxilare, bucati de muschi si "cartilaje in forma de ureche", apoi au implantat aceste piese la rozatoare, unde au inregistrat rezultate pozitive, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta imprimare a tesuturilor si organelor este un avans important in incercarea noastra de a face transplant de tesut la anumiti pacienti. Se pot fabrica, astfel, tesuturi de orice forma, la scara umana. Aceasta tehnologie ar putea fi folosita pentru a imprima structuri vii, tesuturi si organe pentru implantare chirurgicala", a declarat autorul principal al studiului, Anthony Atala, de la Institutul Wake Forest de Medicina Regenerativa.

Oamenii de stiinta afirma cu certitudine ca intr-o zi, medicii ar putea fi capabili sa imprime noi parti ale corpului si sa le personalizeze pentru pacientii ale caror oase, muschi si cartilaje lipsesc sau sunt rupte.

Citeste si:
Târgu Mureș - primul oraș din România cu educație bazată pe...
Târgu Mureș - primul oraș din...

In prezent, mai exista cercetari de efectuat, intrucat maxilarele si urechile ITOP nu au fost testate la om.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.