Cercetatorii din Marea Britanie au anuntat, joi, ca au obtinut o serie de dovezi "incurajatoare" care par sa ateste faptul ca testele sangvine anuale au potentialul de a reduce numarul de decese cauzate de cancerul ovarian, cu o cincime, informeaza bbc.com.

Tumorile ovariene sunt adeseori mortale, deoarece sunt descoperite mult prea tarziu, cand boala se afla intr-un stadiu ce nu mai poate fi controlat, scrie MEDIAFAX.

Un studiu de lunga durata, realizat pe parcursul a 14 ani, pe un esantion de 200.000 de femei, publicat, joi, in revista The Lancet, este considerat de comunitatea stiintifica o "piatra de hotar" in lupta impotriva cancerului ovarian.

Insa alti experti si cercetatori independenti spun ca, deocamdata, este prea devreme pentru implementarea unui program anual de teste sangvine la scala nationala, din cauza ingrijorarilor firesti - ce ar putea fi inutile - in randul pacientelor, generate de eventualele rezultate neconcludente ale acelor analize.

Cancerul ovarian este dificil de detectat, deoarece simptomele sale, precum dureri abdominale, balonare persistenta si dificultati de digestie, sunt comune si altor afectiuni.

Programul UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening este unul dintre cele mai ample teste clinice realizate vreodata pe plan mondial si a fost conceput cu scopul de a oferi un verdict definitiv in privinta utilitatii unor astfel de teste sangvine anuale. Medicii britanici au monitorizat concentratiile unei substante chimice - CA125 - in sangele femeilor participante la studiu.

Specialistii au analizat modificarile de concentratie suferite de-a lungul timpului de CA125, o substanta produsa de tesutul ovarian, si, daca acele concentratii au crescut, atunci pacientele respective au fost directionate spre o serie de teste suplimentare si, eventual, spre interventii chirurgicale.

Rezultatele finale ale programului au fost publicate joi, insa interpretarea lor este dificila, iar autorii studiului au recunoscut ca sunt "controversate".

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Analiza statistica initiala a datelor nu a evidentiat un beneficiu major al testelor sangvine. Insa beneficiul statistic a devenit evident atunci cand autorii studiului au eliminat din analiza datele provenind de la femeile care incepusera deja sa dezvolte tumori ovariene.

Pornind de la acest rezultat, cercetatorii au realizat apoi o noua analiza statistica amanuntita, care a confirmat beneficiile testelor sangvine, ce au potentialul de a reduce cu 20% numarul deceselor cauzate de cancerul ovarian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.