Trei astronauti au revenit cu bine pe Terra, dupa o misiune de aproape cinci luni la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), reusind o aterizare nocturna in stepele inzapezite din apropiere de orasul Zhezkazgan din Kazahstan, in noaptea de vineri spre sambata, potrivit NASA Television.

Capsula spatiala in care se aflau astronautul american Kjell Lindgren, cosmonautul rus Oleg Kononenko si astronautul japonez Kimiya Yui a fost gasita de echipele de salvare si recuperare, ale caror elicoptere au avut de infruntat vanturi puternice si nori densi, pentru a identifica locul aterizarii, precizeaza Reuters.

Cei trei astronauti au petrecut pe orbita o perioada de aproape cinci luni. Inlocuitorii lor la bordul ISS vor decola de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan in cursul zilei de marti.

La bordul statiei au ramas comandantul ISS, astronautul american Scott Kelly, si cosmonautii rusi Mihail Kornienko si Serghei Volkov.

Scott Kelly si Mihail Kornienko se afla in ultimele luni ale misiunii lor de un an la bordul ISS, care reprezinta cea mai indelungata misiune la bordul avanpostului spatial de la inaugurarea acestuia, in anul 2000. Ei vor reveni pe Terra pe 1 martie.

Sase cosmonauti rusi au petrecut anterior mai mult de 300 de zile in spatiu, insa acest lucru s-a petrecut la bordul fostei statii spatiale sovietice MIR. Cea mai indelungata misiune spatiala a unui astronaut a avut 438 de zile.

Misiunea la care participa Scott Kelly si Mihail Kornienko reprezinta o etapa de pregatire implementata de parteneriatul celor 16 tari ce participa la proiectul ISS in vederea planificarii unor misiuni mai indelungate, spre destinatii mai indepartate decat ISS, precum Luna, planeta Marte si alte corpuri ceresti aflate dincolo de orbita martiana, scrie MEDIAFAX.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.